Uutuuskirja: Signe Branderin Helsinki-panoraamat upeana valokuvakirjana
Sadan vuoden takaisen Helsingin voi kokea laajakuvana Signe Branderin panoraamaotoksissa, joista Helsingin kaupunginmuseo on julkaissut näyttävän valokuvakirjan.
Valokuvaaja Signe Brander, 1869–1942, kuvasi Helsinkiä ja helsinkiläistä elämänmenoa viime vuosisadan alussa, jolloin Helsingin muinaismuistolautakunta palkkasi hänet tallentamaan kiivaasti muuttuvaa kaupunkia. Branderin vuosina 1907–1913 kuvaamat 907 lasinegatiivia ovat kaupunginmuseon kokoelmien perusta. Näistä kuvista 62 kuuluu laajempaan, useamman kuvan panoraamanäkymään. Panoraamoja voi nyt tutkia kaupunginmuseon kaksikielisessä uutuuskirjassa Signe Brander: Panoraamoja – Panoramavyer.
Helsinki kasvoi 1900-luvun alussa ennennäkemätöntä vauhtia. Rakentamattomat tontit alkoivat täyttyä ja kaupungin reuna-alueita kaavoitettiin. Puutalot saivat väistyä kookkaampien kivitalojen tieltä ja satamat valtasivat ranta-alueita. Signe Brander kuvasi paitsi katoavaa puu-Helsinkiä ja uusia kivisiä jugendlinnoja, myös tavallisten kaupunkilaisten arkea kaduilla ja pihoilla. Hänen kuvissaan pyykit kuivuvat joutomaalla, ajurit istuskelevat kärryissään ja pikkutytöt poseeraavat esiliinoissaan.
Branderin aikana Helsinki oli ensimmäistä kertaa nähtävissä uusista näköalapaikoista, kuten Kansallismuseon tornista. Lintuperspektiivin lisäksi Brander kuvasi panoraamoja myös katutasosta ja tavoitti näin kaupunkielämän arkiset yksityiskohdat. Laajimpia Branderin kuvaamia panoraamoja ovat Nikolainkirkon eli nykyisen Tuomiokirkon ja Kansallismuseon tornista sekä Eiran kallioilta otetut 7–9 kuvan panoraamat, jotka muodostavat kokonaisen ympyrän. Kuudesta kuvasta muodostuvat Työväenyhdistyksen tornista, Kallion Kirkon tornista ja Sörnäisten rannan työmaasta otetut panoraamat. 2–4 kuvan panoraamoja on jo useampia.
Branderin tuotannosta on löytynyt myös ennestään tuntemattomia panoraamoja museossa tehdyn salapoliisityön myötä. Yksittäisen kuvan omituisesta sommitelmasta tai töksähtelevistä rajauksista on voitu päätellä, että kuva saattaakin olla osa laajemmaksi tarkoitettua panoraamaa.
Branderin aikana panoraamoja pystyi katsomaan ainoastaan asettamalla erillisinä kuvina otetut panoraamakuvat vierekkäin. Yksityiskohtia ei ollut mahdollista tutkia tarkemmin, sillä kuvat pystyttiin vedostamaan vain lasinegatiivin kokoisiksi. Digitaalinen aika on tuonut huiman parannuksen, ja vasta nyt sadan vuoden kuluttua pystymme näkemään Branderin panoraamat täydessä loistossaan: yhtenäisiksi sulautettuina ja kaikkine yksityiskohtineen.
Signe Brander esillä kaupunginmuseossa ja aiemmissa kirjoissa
Toukokuussa avatussa Helsingin kaupunginmuseossa, Aleksanterinkatu 16, Branderin kuvia on esillä monessa muodossa. Helsingin valitut palat -näyttelyssä voi tutkailla Kallion kirkosta vuonna 1912 otettua panoraamaa. Branderin kuvat toimivat lähtökohtana myös museon Aikakoneelle, jossa Helsingin menneisyyteen voi matkustaa sekä tilassa että virtuaalilaitteiden avulla. Museon alakerran Kuvaselaamon seinä puolestaan on päällystetty suurella Kauppatori-panoraamalla, josta erottuvat monet yksityiskohdat, vaikkapa kojujen perunat ja porkkanat tai niistävän naisen nenäliinan poimut.
Kaupunginmuseo on aiemmin julkaissut kaksi kirjaa Signe Branderin tuotannosta. Ensimmäinen, vuonna 2006 julkaistu Signe Brander, Helsingin valokuvaaja, on loppuunmyyty. Vuonna 2009 julkaistua kirjaa Foto Signe Brander – kuvia Helsingistä ja helsinkiläisistä on saatavissa kaupunginmuseon museokaupasta tai verkkokaupasta.
Signe Brander: Panoraamoja – Panoramavyer
Jan Alanco, Tuomas Myrén, Riitta Pakarinen, Aki Pohjankyrö: Signe Brander. Panoraamoja – Panoramavyer. Sidottu. 136 sivua. ISBN 978-952-331-035-3. Helsingin kaupunginmuseo. Hinta 36 euroa.
Saatavissa
Museokaupasta, Aleksanterinkatu 16
Hakasalmen huvilasta, Mannerheimintie 13b
Kaupunginmuseon verkkokaupasta, museokauppa.pikakirjakauppa.fi.
Kaupunginmuseon verkkokauppaan