Kadonnut Töölönjärvi teki paluun
Tiesitkö, että vielä 1800-luvun alkupuolella nykyisen Pasilan aseman paikkeilla lainehti järvi? Nyt alueen rakennustyömaalle on ilmaantunut lampi. Kauan kateissa ollut Töölönjärvi on palannut hetkeksi.
Vielä 1800-luvun alkupuolella lainehti nykyisen Pasilan aseman paikkeilla Töölönjärvi. Se oli pienehkö, pitkulainen järvi, josta vesi laski puroa pitkin Töölönlahteen. Puron kuivunut uoma on edelleen olemassa Töölönlahden pohjoispäässä, radan ja Vauhtitien välisellä viheralueella. Se kiemurtelee ratapenkereen vierustan metsäkaistaleella.
Töölönjärvi on toiminut aikanaan yhtenä rajapyykkinä erottaen toisistaan Kumpulan ja Pikku-Huopalahden kylän maat. Järven eteläpuolella sijainneet Töölön kylän maat kuuluivat uuteen Vironniemen Helsinkiin.
Toinen maisemasta kadonnut järvi on Sörnäisten järvi, joka on sijainnut Dallapénpuiston paikkeilla ja sen eteläpuolella Aleksis Kiven kadun päällä. Se näkyy kartoilla vielä 1800-luvun alussa, mutta järvi kuivatettiin laidunmaaksi vuosisadan puoliväliin mennessä.
Helsingin Kaupunginmuseon kokoelmissa ei ole maalauksia tai valokuvia Töölönjärvestä, mutta järven vaiheita voi tarkastella 1800-luvun karttojen avulla. Vuoden 1808 kartalla Töölönjärvi (Tölö Träsk) on kuvattuna lasku-uomineen. Kartta havainnollistaa myös hyvin kaupungin asutun alueen. 1820-luvun kartoilla tilanne ei ole juuri muuttunut.
Helsinki–Hämeenlinna-rautatie valmistui vuonna 1862. Pian valmistui myös Pasilasta Sörnäistenniemeen suuntautuva satamarata. Vuoden 1869 kartalla uusi rata kulkee Pasilan kohdalla niityn läpi. Alue kuivattiin laajenevan Pasilan ratapihan tieltä 1870-luvulla. Nyt kaupunki on laajentunut jo kauas täältä, ja Keski-Pasilan kohdalla se on kasvamassa voimakkaasti ylöspäin.
Heini Hämäläinen
arkeologi
Vanhat kartat ovat Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista.
Kuva Töölönjärven paluusta: Olavi Arra