Joulukalenterissa seikkaillaan Lasten kaupungissa
Helsingin kaupunginmuseon suosittujen tarinajoulukalenterien sarja saa jälleen jatkoa. Uusin kalenteri on omistettu Lasten kaupungille, joka sijaitsee Sederholmin talossa Senaatintorin kulmalla osana uutta kaupunginmuseota. Luukku luukulta etenevä vauhdikas juoni vie kaksoset Matildan ja Matiaksen seikkailemaan ikivanhan talon sokkeloihin ja menneiden aikojen jouluihin: 1700-luvun Helsinkiin, 1930-luvun kansakouluun ja 1970-luvun mummolaan. Joulukalenterin tarinat voi lukea sekä suomeksi että ruotsiksi.
Joulukalenterin käsikirjoituksen ovat laatineet kaupunginmuseon museolehtori Anna Finnilä ja tutkija Jere Jäppinen. Hauskan lastenkirjakuvituksen on tehnyt Harri Tarkka, joka on myös suunnitellut Lasten kaupungin näyttelyarkkitehtuurin.
Kaupunginmuseon vanhempiakin tarinajoulukalentereita on yhä saatavilla. Ruiskumestarin talon kalenteri kertoo joulunvietosta pienessä puutalossa 1800-luvun Kruununhaassa, Hakasalmen huvilan kalenteri puolestaan herrasväen talvesta Aurora Karamzinin aikaan. Työväenasuntomuseon kalenterissa odotetaan joulua Pitkänsillan takana vuonna 1930. Helsingin joulutapojen historiasta kertova kalenteri on tarjolla myös englanniksi.
Lasten kaupungin joulukalenterin hinta on 8 euroa, ja sen voi ostaa Museokaupasta, Aleksanterinkatu 16, verkkokaupasta, sekä Hakasalmen huvilasta, Mannerheimintie 13b.
Myös aiemmin julkaistut joulukalenterit ovat saatavilla:
Työväenasuntomuseo
Kauniisti kuvitettu, 1930-lukua henkivä kuvakalenteri kertoo lasten valmistautumisesta joulun juhlaan. Kalenterin kääntöpuolella kerrotaan luukku luukulta tarinaa lasten jouluaskareista sekä suomeksi että ruotsiksi. Seinäkalenteri on nelisivuinen, joten sen saa myös pöydälle seisomaan.
Ruiskumestarin talo
Joulukalenterin luukkujen takaa löytyy pieniä tarinoita helsinkiläisen porvariskodin jouluvalmisteluista 1860-luvun talossa. Tuon ajan joulutavat poikkesivat nykyisistä: joulukuusi ja piparkakut tunnettiin, mutta joulukukat koristivat harvaa ikkunaa ja joulupukki oli monelle outo. Arkikin oli erilaista entisajan talvisessa Helsingissä, jossa vesi kannettiin kaivosta, pyykki huuhdeltiin avannossa ja lattia kuurattiin hiekalla.
Joulukalenterin näyttämönä on Helsingin keskustan vanhin, vuonna 1818 valmistunut puutalo Kristianinkatu 12:ssa. Se on nykyään museo, joka on sisustettu talossa vuosina 1859-63 asuneen ruiskumestari Alexander Wickholmin perheen kodiksi. Joulukuussa ruiskumestarin talossa voi eläytyä menneen ajan jouluntunnelmaan.
Hakasalmi
Joulunodotusta Hakasalmen Huvilassa 1880-luvun alkupuolella.
Joulukalenteri seuraa Hakasalmen huvilan jouluvalmisteluja 1880-luvun alkupuolella. Huvilassa asuivat tuolloin iäkkäät sisarukset, everstinna Aurora Karamzin ja ministerivaltiosihteerin tehtävästä eläkkeelle jäänyt todellinen salaneuvos Emil Stjernvall-Walleen, sekä joukko palveluskuntaa.
Sofiankatu
Sofiankadulla, yhdellä Helsingin vanhimmista kaduista, on vietetty joulua vuosisatoja. Reilut 200 vuotta sitten sarvipäiset joulupukit hiippailivat silloisella Itäisellä Kirkkokadulla joulunajan hämärissä. Porvaristaloissa piiat kattoivat joulupöytään lipeäkalaa, ohrapuuroa ja jouluolutta.
Nyt historiallisten Torikorttelien Sofiankadulla on taas joulun höyrinää. Tämän päivän helsinkiläinen joulu on kirjava sekoitus vanhoja ja uusia tapoja, joiden vaiheisiin voi tämän kalenterin avulla sukeltaa luukku luukulta. Iloista, enemmän tai vähemmän perinteistä joulunodotusta!
-
Tekemistä välipäiviinUutiset
-
Affektiiviset queerit esineet ja katoava kulttuuriperintöTyön alla -blogi
-
Toivoa dokumentoimassaTyön alla -blogi
-
Valoa pimeäänUutiset