Magnus von Wright – 150 vuoden matka verkkoon
Tammikuussa 1867, 150 vuotta sitten, Magnus von Wright (1805–1868) asettui kotitalonsa ikkunaan ja luonnosteli näkymän paperille. Hän piirsi lyijykynällään pihan pakkaslumen peittämiä puita ja naapuritalon aitaa. von Wright täydensi puututkielmiaan vielä valkoisella guassivärillä.
Aamun huurteinen tunnelma siirtyi luonnoksesta myöhemmin öljyväreillä kankaalle, rakastetuksi Annankatu kylmänä talviaamuna -teokseksi. Maalaus on todennäköisesti viimeinen, jonka von Wright ehti saada valmiiksi ennen kuolemaansa.
Kaupunginmuseon taidekokoelma koostuu noin 6000 taideteoksesta, joihin vuonna 1867 valmistunut Magnus von Wrightin luonnos kuuluu. Sata vuotta karttuneen kokoelman ytimen muodostaa Helsinkiin ja helsinkiläisyyteen liittyvä taide.
Kaikki kaupunginmuseon taidekokoelman teokset on tarkoitus julkaista vähitellen vapaaseen käyttöön kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteisessä verkkopalvelussa Finnassa. Nyt Finnaan on viety kaikki kaupunginmuseon taidekokoelmaan kuuluvat von Wrightin teokset.
Miten taideteosten tiedot ja kuvat siirtyvät verkkoon? Von Wrightin teosten julkaisemisen taustalla oli paljon työtä, joka ei ole museotyöhön vihkiytyneille tuttua. Taideteosten julkaiseminen verkossa edellytti niiden luettelointia, konservointia ja valokuvaamista.
Luettelointivaiheessa museon tutkija kirjasi von Wrightin taideteosten tunniste- ja kuvailutiedot tietokantaan. Hän käsitteli jokaisen työn yksilönä, joka ajoitettiin, mitattiin ja jonka sisältö analysoitiin. Teoksen löydettävyyden Finnasta tutkija varmisti täydentämällä luettelointitietoa asiasanoilla. Jos taideteoksia etsivä ei muista teoksen nimeä, asiasanat auttavat oikeaan hakutulokseen pääsyssä.
Luetteloinnin jälkeen työt pääsivät konservaattorin hellään huomaan. Aluksi konservaattori kartoitti teosten kunnon. Seuraavaksi hän laati niille konservointisuunnitelmat, joiden perusteella teoksia konservoidaan. Työ oli hyvin tarkkaa: konservaattori otti huomioon esimerkiksi pienet grafiikanlehden reunan repeämät ja korjasi osan niistä. Lisäksi konservaattori irrotti kehyksiä – heijastavat kehyslasit näet haittaavat valokuvaamista.
Konservaattorin saatua teokset kuntoon ne siirtyivät valokuvausstudioon. Valokuvaaja teki erityisjärjestelyjä, jotta öljyvärimaalausten vernissakerrosten kiilto ja kullattujen kehysten heijastukset eivät vaikuttaisi kuvien laatuun. Kuvankäsittelijä digitoi grafiikanlehdistä ja piirustuksista myös kääntöpuolet – niistä löytyy usein tietoa esimerkiksi teoksen ajoituksesta.
Lopuksi tutkija linkitti uudet kuvat tietokannan luettelointitietoihin ja merkitsi teosten olevan palvelimella siirtovalmiina verkkoon. Von Wrightin teokset ovat nyt ammattilaisten tekemien työvaiheiden jälkeen nähtävissä Finnassa. Talvisena aamuna, 150 vuotta sitten, Magnus von Wright osannut kuvitellakaan, että hänen luonnostaan voi ihailla vaikkapa omalla kotisohvalla istuen!
Finnassa julkaistuista Magnus von Wrightin taideteoksista kymmenkunta on myös esillä Ateneumin uudessa Veljekset von Wright -näyttelyssä 25.2.2018 saakka.
Klikkaa tästä, niin voit katsella yli sataa Magnus von Wrightin kuvaa Finnassa
Satu Savia
tutkija
Helsingin kaupunginmuseo