Hack4FI – Hack your heritage -tapahtumassa ennätysmäärä osallistujia!
Avoimiin kulttuuriperintöaineistoihin keskittyvä hackathon Hack4FI – Hack your heritage järjestettiin Helsingin kaupunginmuseossa 5.–7.10.2018. Neljättä kertaa järjestettyyn ilmaiseen tapahtumaan rekisteröityi 100 osallistujaa – ennätysmäärä poikkiammatillisesta yhteistyöstä ja kulttuuriaineistojen luovasta uudelleenkäytöstä kiinnostuneita osanottajia. Viikonlopun aikana kaupunkilaiset ja kansainväliset vieraat ideoivat yhteensä 18 uutta avoimille aineistoille perustuvaa konseptia, palvelua ja teosta kaikkien käyttöön.
Yleisö valitsi suosikikseen teoksen Into the Wild Box, jonka ideoivat ja toteuttivat Thu Nguyen ja Vatte Wickström. Into the Wild Box on interaktiivinen ja immersiivinen installaatio, joka on saanut inspiraationsa Jean Sibeliuksen mukanaan kantamasta tulitikkurasiasta. Sibelius piti rasiassa sammalta ja neulasia suomalaisesta metsästä. Hengittämällä näiden tuoksua hän pystyi siirtymään hajuaistin voimalla inspiraation lähteille.
Into the Wild Box -installaatiossa huoneesta itsestään tulee tulitikkurasia, jonka käyttöliittymänä on niin ikään tulitikkuaski. Kun rasia on suljettu, seinäprojisoinnit ja äänet kuvaavat kaupungin elämää Sibeliuksen aikana. Kun rasiaa raottaa, kattoprojisointi aukeaa päästäen luonnon sisään muuntaen seinäprojisoinnit metsäksi. Taustalla soi Sibeliuksen sävellys Kuusi, joka voimistuu, kun rasiaa avataan. Installaatiossa käytettiin Kansallisgallerian avoimia taideteoskuvia sekä Ylen Elävän arkiston ja äänitearkiston aineistoja.
Hack4FI:n tavoitteena on edistää ihmisten osallisuutta kulttuuriin ja historiaan sekä lisätä tietoa digitaalisesta kulttuuriperinnöstämme. Tänä vuonna tapahtumassa oli työstettävänä seitsemän eri teemaa, jotka käsittelivät kansallista muistiamme eri näkökulmista. Teemojen taustaorganisaatioina olivat tänä vuonna YLE, Suomen valokuvataiteen museo, Helsingin kaupunginmuseo, Kansallisgalleria, Kansallisarkisto, Aalto-yliopiston arkisto, Musiikkimuseo Fame, Open Knowledge Finland ja Wikimedia Suomi.
Osallistujien käytössä oli myös arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoja yhteen kokoava Finna.fi-palvelu. Finna-rajapinnan kautta kuka tahansa saa käyttöönsä yli 13 miljoonan aineiston kuvailutiedot esimerkiksi uusien verkkopalveluiden kehittämistä varten. Toinen avoimen tiedon yhteistyökumppani oli HRI – Helsinki Region Infoshare -palvelu, joka kokoaa yhteen pääkaupunkiseudun avointa dataa ja sen avulla toteutettuja sovelluksia. Lisäksi Gallen-Kallelan Museo, Mannerheim-museo, Kansallismuseo, Museovirasto ja Musiikkiarkisto tarjosivat avoimia aineistojaan kaikkien hyödynnettäväksi.
Tapahtuman yhteistyökumppaneita olivat hävikkiruokaravintola Loop, Helsingin Sanomain Säätiö, CoolHead Brew, Misc Management ja Wide -hackathon. Hanke on saanut rahoitusta Museoviraston avustuksista museoiden innovatiivisiin hankkeisiin.
-
Tekemistä välipäiviinUutiset
-
Affektiiviset queerit esineet ja katoava kulttuuriperintöTyön alla -blogi
-
Toivoa dokumentoimassaTyön alla -blogi
-
Valoa pimeäänUutiset