Virtuaalielämys Aikakone 2.0 avautuu Signe Branderin juhlavuoden kunniaksi
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta rakastetun valokuvaajan Signe Branderin syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi virtuaalielämys Aikakoneesta on tehty uusi versio 2.0.
Uusi Aikakone herättää Signe Branderin valokuvat eloon VR-teknologian avulla ja immersiivinen, interaktiivinen tilainstallaatio kuljettaa kävijän läpi menneisyyden Helsingin. Aikakone 2.0 vie aikamatkaajan 1900-luvun alun Helsinkiin, jossa uusi kivilinnojen kaupunki valtaa alaa puutaloilta. Uusi kaupunki on sekoitus kansallisromantiikkaa, jugendia, sekä pohjoismaista klassismia – vanhaa perinnettä ja uusia tuulia.
Branderin aikana Helsinki oli ensimmäistä kertaa nähtävissä uusista näköalapaikoista, kuten Kansallismuseon tornista. Lintuperspektiivin lisäksi Brander kuvasi panoraamoja myös katutasosta ja tavoitti näin kaupunkielämän arkiset yksityiskohdat. Aikakone 2.0:ssa nähdään projisioita, jotka perustuvat Branderin ottamiin panoraamakuviin Kallion kirkosta ja Nikolainkirkosta eli nykyisestä Tuomiokirkosta käsin. Aikakone 2.0:n VR-sisällöt pohjautuvat puolestaan Branderin kuviin Mariankadun julkisesta saunasta sekä Helsingin vanhasta rautatieasemasta.
15. huhtikuuta 1869 syntynyt Brander kuvasi Helsinkiä ja helsinkiläistä elämänmenoa viime vuosisadan alussa, jolloin Helsingin muinaismuistolautakunta palkkasi hänet tallentamaan kiivaasti muuttuvaa kaupunkia. Branderin vuosina 1907–1913 kuvaamat 907 lasinegatiivia ovat kaupunginmuseon kokoelmien perusta.
Aikakone 2.0 on kehitetty yhteistyössä Teatime Research Oy:n kanssa ja osana Demos Helsingin ja Finnish Virtual Reality Association ry:n Virtuaalihubit-projektia. Aikakone 2.0 on saanut rahoitusta myös Museoviraston avustuksista ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin.
Signen syntymäpäiviä ja Aikakone 2.0:n avajaisia juhlistetaan koko perheen ohjelmalla ja kakkutarjoilulla sunnuntaina 14.4. kello 12–16. Juhlapäivän ohjelmassa on luvassa Signen valokuvien lisäksi muun muassa musiikkia, luentoja ja lastenteatteria.
Syntymäpäivätapahtumassa vieraat pääsevät ensimmäistä kertaa mukaan tänä keväänä lanseerattaville Signe Branderin jalanjäljissä -kävelykierroksille. Tapahtuman ajan esillä on myös sarjakuvataiteilija Timo Mäkelän Neiti Brander -sarjakuvaoriginaaleja, ja Mäkelä on paikan päällä kertomassa sarjakuvastaan.
Signe Brander (1869–1942) oli maamme ensimmäinen ammattimainen museokuvaaja. Vuonna 1906 perustetun Helsingin muinaismuistolautakunnan eli nykyisen Helsingin kaupunginmuseon tehtävänä oli aikaansaada kokoelma dokumentteja katoavasta Helsingistä. Ennakkoluulottomasti ja rohkeasti lautakunta valitsi välineeksi modernin kameran ja palkkasivat tehtävään naisen, neiti Signe Branderin. Katoavan Helsingin lisäksi lautakunta kehotti häntä kuvaamaan myös kaikkea mielenkiintoista, katukuvia ja kaupunkielämää. Tyypillisimmillään Signe onkin juuri kuvatessaan katunäkymiä, joissa hän ottaa kuvaan mukaan satunnaisia ohikulkijoita ja kaupunkilaisten elämää.
Helsingin muinaismuistolautakunta valvoi tarkasti 907 kuvan kokoelman valmistumista ohjeistamalla kuvaukset ja lunastamalla vain tietyt kuvat. Kuvista ei voi kuitenkaan olla huomaamatta, mikä oli Signen oma suhde Helsinkiin ja sen asukkaisiin ja mikä oli hänen oma näkemyksensä kuvien sommittelusta, perspektiivistä ja muista kuvakerronnan periaatteista. Signe Brander kutsui itseään kulttuurihistorialliseksi valokuvaajaksi. Tämän nimen hän ansaitsee hyvin ottamiensa muoto-, maisema-, kaupunki-, ja ihmiskuvien perusteella.