Krunikan kortteleissa –valokuvanäyttely tuo kaupunginosan historian kaikkien ulottuville
Jos satut kävelylenkille tai ohikulkumatkalle Kruununhaan kaupunginosaan tänä syksynä, törmäät varmasti sähkökaappeihin, jotka on päällystetty nostalgisilla, kaupunginosan historiaa valottavilla valokuvilla. Nämä valokuvat ovat osa syyskuussa avautunutta Krunikan kortteleissa –näyttelyä, joka koostuu yhteensä 29 sähkökaapista ympäri Kruununhakaa. Yhtä valokuvaa lukuun ottamatta kuvat ovat Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista, ja antavat pilkahduksen kaupunginosan historiaan, siellä eläneiden ihmisten elämään ja kaupunkiympäristön muutokseen noin 100 vuoden aikana. Näyttely on osa kaupungin OmaStadi-hanketta.
Näyttely ei olisi syntynyt ilman kahta aktiivista kruununhakalaista asukasta, Annu Savolaista ja Liisa Isomaata, jotka ideoivat ja kehittivät hanketta. Heidän toimestaan hanke-ehdotus ”Taidetta julkisiin ulkotiloihin ja korttelikyltit” päätyi lopulta kaupungin osallistuvan budjetoinnin äänestettävien hankkeiden joukkoon syksyllä 2019. Liisaa ja Annua yhdistää kiinnostus kulttuurihistoriaan ja he rakastavat kaupunginosaansa: “Kruununhaassa on tapahtunut merkittäviä asioita kautta aikojen. Tämä on kaunis ja rauhallinen kaupunginosa – täällä on jokin erityinen tunnelma joka valtaa mielen joka kerta kun tänne saapuu jostakin takaisin”, Annu ja Liisa pohtivat oman asuinalueensa viehätystä.
Hankkeen tavoitteena oli lisätä naapuruston viihtyisyyttä sekä vähentää julkisten tilojen töhrimistä tuottamalla taidetta ja valokuvaa Kruununhakaan sähkökaappeihin ja mahdollisesti muihin julkisiin paikkoihin. Hanke äänestettiin vähän yli 700 äänellä jatkoon Eteläisessä suurpiirissä. Hankkeen käytännön toteutus päätettiin antaa Helsingin kaupunginmuseon käsiin, ja samalla suunnitelmaa tarkennettiin ja muokattiin yhdessä hankkeen alullepanijoiden ja museon vastuuhenkilön kanssa. Tuotanto käynnistyi kunnolla toukokuussa 2020, kun hankkeeseen palkattiin tuottaja museolle. ”Tosiasiassa koko hanke olisi jäänyt vain ideatasolle, ellei Liisa olisi tarmokkaasti vienyt asiaa eteenpäin ja stadiluotsi Jarkko Laaksonen jaksanut tsempata. Tietenkin monet muut henkilöt matkan varrella, ja nyt toteutusvastuussa Helsingin kaupunginmuseon Erika Heikinheimo, ovat avittaneen idean valmistumisessa. Yhteisvoimin, kuten OmaStadi-hankkeiden idea onkin”, kertoo Annu Savolainen.
Hankkeen pääyhteistyökumppani, Helen Oy, joka omistaa suurimman osan sähkökaapeista kaupungin ohella, suhtautui hyvin kannustavasti projektiin. Yhteistyö sujuikin mutkitta ja Heleniltä sai myös hyviä käytännön neuvoja ja vinkkejä esimerkiksi kaappien asennusten suhteen, sillä heillä oli runsaasti aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisista taiteellisista sähkökaappiprojekteista. Yllätyksenä tuli, että sähkökaappeja löytyy jo pelkästään Kruununhaasta yli 100 kappaletta. Isoimpana haasteena näyttelyprojektissa oli se, että sähkökaappeja oli useita eri kokoisia ja mallisia, joihin kuvat, pienet kuvatekstit kolmella eri kielellä sekä reittikartta piti saada aseteltua ja mahtumaan.
Kaapit valikoituivat sen mukaan, miten sopivia kuvia löytyi: jokainen kuva on suunnilleen siltä kohdalta otettu, tai ainakin samasta korttelista, missä kaappi sijaitsee. Näyttelyn vanhimmat kuvat ovat 1800-luvun lopulta, kuten insinööri-arkkitehti A. E. Rosenbröijerin potrettikuva Holmin perheestä Mariankatu 19 sisäpihalta puutalojen keskeltä vuodelta 1888. Samalta ajalta löytyy nuoren harrastajavalokuvaajan, sittemmin kaupunginmuseon johtajana toimineen, Nils Wasastjernan salapoliisikamerallaan ottamia kuvia jalankulkijoista, leikkivistä lapsista sekä luistelijoista Pohjoisrannasta. Tuoreimmat kuvat ovat 1970-luvun alkupuolelta, joihin lukeutuu valokuvaaja Eeva Ristan hienoja tilannekuvia lapsista leikkimässä Meritullinkadulla tai Säätytalon puistikossa. Iso osa näyttelyn kuvista on valokuvaaja Signe Branderin ottamia, jonka upeat kuvat 1900-luvun alun Helsingistä ja katoavasta kaupunkimaisemasta muodostavat myös museon valokuvakokoelman kivijalan.
Näyttelyssä olevista kuvista kolme oli mukana yleisöäänestyksessä, joka toteutettiin heinäkuun aikana. Kaupunkilaiset saivat äänestää kuvaa kolmeen kaappiin kolmesta eri kuvavaihtoehdosta osoitteissa Kristianinkatu 19, Meritullinkatu 28 ja Pohjoisranta 10. Äänestys oli suosittu, sillä ääniä kertyi yli 700.
Ulkotilaan toteutettu, kaikille avoin, näyttely sopii mitä parhaiten tämän hetkiseen tilanteeseen, jossa koronan leviäminen aiheuttaa huolta. Koko näyttelyhanke on hieno osoitus siitä, miten hedelmällisiä tuloksia saadaan, kun kaupunki kuuntelee asukkaitaan ja antaa heidän vaikuttaa ja osallistua kaupungin kehittämiseen ja kaupunkiympäristön suunnitteluun. OmaStadi-hankkeesta Annu toteaa: “Jos tästä tulee kaupunkilaisille iloa, niin kaikki on ollut merkityksellistä. Tästä on tullut paljon hyvää ja ystäviä, hetkeäkään en kadu.” Krunikan kortteleissa –näyttelystä saadut positiiviset kokemukset toivottavasti innostavat myös muita kaupunginosia vastaaviin projekteihin.
Kirjoittaja: Erika Heikinheimo, Krunikan kortteleissa -näyttelyn projektisuunnittelija, Helsingin kaupunginmuseo
Erika Heikinheimo on historia-aineista valmistunut filosofian maisteri ja kulttuurituottaja (AMK). Hän on työskennellyt Adoptoi monumentti -vapaaehtoistoiminnan hankkeessa kulttuuriympäristötiimissä sekä näyttely- ja tapahtumatuotannossa. Museouransa Erika on aloittanut oppaana Suomen Lelumuseo Hevosenkengässä, ja tehnyt kulttuurituotannon harjoittelun Suomen valokuvataiteen museossa.