Kaupunginmuseon uutuuskirja esittelee museopihojen moninaisuutta
Humalasalkoja ja maatiaispioneja, yrttikävelyitä ja paljasjalkapolkuja, joogahetkiä ja ulkoilmaelokuvia, puutarha-arkeologiaa ja elonkorjuutalkoita. Museoiden pihoilla versoo ja suorastaan rehottaa tuoreita ideoita ja uudenlaisia elämyksiä, joiden kehittelystä museoammattilaiset kertovat kesän kynnyksellä ilmestyneessä verkkojulkaisussa Ulkona museossa – Museon pihan ja puutarhan monet mahdollisuudet. Runsas ja värikäs kuvitus tekee kirjasta virkistävän puutarharetken jo sellaisenaan.
Puutarhanhoidosta on tullut viime vuosina huippusuosittu harrastus, eivätkä museot ole jääneet lehdellä soittelemaan. Museot ovat kehittäneet kunnianhimoisesti ulkoalueitaan, olivat ne sitten laajoja kartanopuistoja tai piskuisia siirtolapuutarhapalstoja, vehmaita huvilapuutarhoja tai kaupungin kivipihoja.
Tästä työstä kertoo artikkelikokoelma, jonka Helsingin kaupunginmuseo on julkaissut Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona. Teoksessa museoammattilaiset avaavat monien uusmaalaisten museoiden portit ja kertovat, millaisia mahdollisuuksia ja haasteita pihat ja puutarhat tarjoavat museoille. Julkaisun ovat toimittaneet Helsingin kaupunginmuseon tutkijat Katri Lento ja Jere Jäppinen sekä Ainolan museonjohtaja Julia Donner.
Joillakin museopihoilla on historiallinen puutarha, joka on itsessään arvokas osa elävää kulttuuriperintöä. Sellaisen ylläpito vaatii niin paljon erikoisosaamista ja työtä, että museon omat voimat eivät aina riitä. Usein museopihojen hoitoon on luotu monenlaisia vapaaehtoiseen yhteistyöhön perustuvia ratkaisuja, jotka ovat parhaimmillaan olleet kaikille osapuolille palkitsevia.
Museopihat ovat innostava ympäristö paitsi tiedonjakamiselle ja kaikenikäisten oppimiselle myös monipuolisille tapahtumille ja toiminnalle sekä yleisön vapaalle ja omaehtoiselle ajanvietolle. Lisäksi museopihoilla etsitään vastauksia nykyajan suuriin kysymyksiin kuten yhteisöllisyyden ja osallisuuden luomiseen sekä luonnon monimuotoisuuden ja ekologisen tasapainon varjelemiseen.
Ulkona museossa – Museon pihan ja puutarhan monet mahdollisuudet -julkaisussa museoiden ulkoalueita lähestytään käytännönläheisesti museoammattilaisen näkökulmasta. Artikkelit esittelevät niin museoiden parhaita kuin myös vähemmän onnistuneita kokemuksia. Pääpaino on nykyhetkessä, mutta monen museopihan viehätys perustuu toki historiaan ja siihen, miten mennyt tuodaan esille nykyisessä käytössä.
Ulkona museossa – Museon pihan ja puutarhan monet mahdollisuudet
Helsingin kaupunginmuseo – Keski-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo 2023. 140 sivua.
ISBN 978-952-386-283-8
Linkki verkkojulkaisuun
Kuva: Lohjan museo