Helsinkiläinen joulu kautta aikojen
Helsingin kaupunginmuseo Senaatintorin kulmalla on toistaiseksi suljettuna. Kaupunginmuseo tarjoaa kuitenkin joulukuussa ikkunassaan 24 nostalgista joulutarinaa, yhteistyössä Tuomaan Markkinoiden kanssa.
Jouluiset tarinat aukeavat luukuista päivittäin myös kaupunginmuseon ja Tuomaan Markkinoiden Instagram-tileillä.
24 joulutarinaa -video vie sinut aikamatkalle helsinkiläisen joulun historiaan ja esittelee joulunviettotapoja eri vuosikymmeniltä. 24 joulutarinaa on mainio lisä myös koko perheen jouluaaton ohjelmaan. Tervetuloa mukaan!
24 joulutarinaa
Helsingissä on vietetty joulua vuosisatoja. 1700-luvulla sarvipäiset joulupukit hiippailivat joulunajan hämärissä. Porvaristaloissa piiat kattoivat joulupöytään lipeäkalaa, ohrapuuroa ja jouluolutta.
Vuonna 1812 Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki, jonka sydämeen kohosi mahtava Senaatintori ja sen ylle ylväs Nikolainkirkko. Myös joulutavat muuttuivat 1800-luvulla, kun tutustuttiin muun muassa joulukuusiin, joulukortteihin ja joulukukkiin.
Joulukuhina siirtyi 1900-luvulla Aleksanterinkadulle, jota valaisemaan syttyi näyteikkunoiden rivistö ja kimmeltävä joulukatu. Senaatintorilla alkoivat loistaa joulukuusen sähkökynttilät ja Suurkirkon portaita laskeutuvan Lucia-neidon hymy.
Tämän päivän helsinkiläinen joulu on sekoitus vanhoja ja uusia tapoja, joiden vaiheisiin voi tutustua Helsingin kaupunginmuseon yllä olevassa 24 joulutarinaa -videossa.
Iloista, enemmän tai vähemmän perinteistä joulunodotusta!
Yhteistyössä: Tuomaan Markkinat
Kuvat: Helsingin kaupunginmuseo ja Museovirasto
Graafinen suunnittelu ja kuvitus: Helsingin kaupunginmuseo / Jukka-Pekka Parkkonen