Pääsiäistunnelmia Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa
Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista julkaistaan pääsiäisen kunniaksi valikoima helsinkiläisten pääsiäisen vietosta kertovia valokuvia, esineitä ja postikortteja.
Museon kokoelmasivustolle hkm.finna.fi kootuissa valokuvissa pääsiäisen uskonnollinen merkitys näkyy korostetusti: museon valokuvaajat ovat käyneet niin ortodoksisessa kuin katolisessa pääsiäisjumalanpalveluksessa. Muuten liikutaan toreilla ja kaduilla pääsiäiseen valmistautuvien helsinkiläisten kanssa.
Helsinkiläiskotien ja kauppojen pääsiäiskoristelut ovat museon kokoelmien perusteella tutun leikkisiä. Uskonnolliset aiheet liittyvät pääasiassa ortodoksiseen perinteeseen. Muna on pääsiäisen keskeinen symboli, jolla on sekä maallisia että uskonnollisia ilmenemismuotoja. Makeisteollisuus on osannut hyödyntää sen muuttamalla munan suklaiseksi ja piilottamalla sisään yllätyksen. Kokoelmasivustolla voi ihastella myös arvokkaampia, Fabergén suomalaissyntyisten mestarien valmistamia pääsiäismunia. Keisari Aleksanteri III aloitti perinteeksi muodostuneen pääsiäismunien lahjoittamisen vuonna 1885.
Useimmat pääsiäiskortit ovat suloisia ja romanttisiakin. Olympiakeväänä 1952 julkaistut graafikko Arnold Tilgmannin (1902–1978) piirtämien pääsiäiskorttien puput ja tiput sen sijaan ovat huomattavan urheilullisia. Moukaria heittävään tipuun ja laajemmin pääsiäiseen kaupunginmuseon kokoelmissa voi tutustua museon kokoelmasivustolla hkm.finna.fi, joko museon tutkijoiden valitsemina kokonaisuuksina tai vain tekemällä haun pääsiäinen.
Finna on hakupalvelu, joka tarjoaa Suomen arkistoille, kirjastoille ja museoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa yhteen ja kaikkien löydettäväksi.
-
Affektiiviset queerit esineet ja katoava kulttuuriperintöTyön alla -blogi
-
Toivoa dokumentoimassaTyön alla -blogi