Över tusen verk på nätet från Helsingfors stasdmuseum
Helsingfors stadsmuseum har publicerat över 1 400 nya verk på nätet, verk som man tillsvidare endast kunnat bekanta sig med i museet. I verken som nu publicerats finns konst, affischer, vykort och byggnadsritningar.
Den nya öppningen innehåller för första gången i museets historia även material som är skyddat av upphovsrätten, sammanlagt är det över 1 400 nya verk. Publiceringen erbjuder publiken chansen att se sådana konstverk, affischer, byggnadsritningar och vykort, som tidigare endast funnits till påseende i museet. Verken har publicerats på Helsingfors stadsmuseums Finna-sida, vars rikliga utbud nu utvidgas. Sidan presenterar Helsingfors och helsingforsbornas förflutna genom bilder, föremål och konst.
Helsingfors stadsmuseums verk är dokument från sin tids Helsingfors. Då stadsbilden ändrats har verkens konstnärer velat spara vyer som hållit på att försvinna. Verken berättar även om stadsbornas arbete och fritid.
Konstsamlingen innehåller verk av såväl mästare som amatörer. Till samlingens mest kända konstnärer hör Magnus von Wright, William Ahlgren, Greta Hällfors-Sipilä och Tove Jansson. Intressanta amatörkonstnärer representeras av Oiva Viinipuro och Uno Heikkinen. Konstsamlingens kärna är stadens förändring, vilken konstnärerna har förevigat i olika stilriktningar.
Affischsamlingen berättar om stadens många evenemang. Speciellt för den fram Helsingfors som en livlig utställnings- och mässtad. Krigstiden hämtade biståndsarbetet och återuppbyggandet även fram i affischkonsten. De nu publicerade utställnings- och mässaffischerna planerades av kända grafiker som t.ex. Holger Erkelenz, Göran Hongell och Jorma Suhonen.
Förändringen i staden syns även i Elias och Martti Paalanens byggnadsritningar. År 1922 utarbetade Elias Paalanen de första typritningarna för småhus i Finland enligt socialförvaltningens beställning. På 1920- och 1930-talet byggdes flervåningshus planerade av Elias Paalanens arkitekturbyrå i bl.a. Berghäll och Tölö.
Helsingfors stadsmuseums sida i söktjänsten Finna: https://hkm.finna.fi/.
Finna.fi är en söktjänst som erbjuder finländska arkiv, bibliotek och museer möjligheten att samla sitt material på ett ställe och för alla att hitta.
Foto: Alma Judén: Långa bron och Broholmen, ca 1900. Helsingfors stadsmuseum.