10. Poikkeuksesta normaaliin?
Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify
Milloin on se hetki, kun poikkeuksellinen muuttuu taas normaaliksi? Tällä hetkellä näyttää siltä, että koronapandemia vie yhteiskunnat ainakin vakavaan taloudelliseen kriisiin. Todennäköistä kuitenkin on, että yhteiskunta on poikkeusajan jälkeen pääpiirteissään sen näköinen kuin mistä lähdimme liikkeelle: jälleenrakennusaikaa ei tarvitse aloittaa raunioiden, vankileirien tai valtavan siirtoväestön keskellä.
Tässä jaksossa pohditaan rauhan tuloa etenkin toisen maailmansodan osalta: rauhantansseja, olympialaisia, museoiden avautumista, kotiutuvia sotalapsia, suuria ikäluokkia – ja kaiken tämän takana sotainvalideja, sotatraumoja, ikävää ja menetyksiä. Halu elää elämää eteenpäin oli kuitenkin kova – eikä nautintoaineita unohdeta viimeisessäkään jaksossa!
Keskustelemassa Samu Nyström ja Oona Ilmolahti. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen. Ääninäyttelijät: Irina Pulkka ja Jukka Pitkänen.
Jaksossa käsiteltyjä aineistoja
Jaksossa kuullut alkuperäisaineistot
1. Espanjantauti vähenee huomattavasti Helsingissä. Uusi Suomi 18.4.1919
2. Espanjantauti loppunut Helsingissä. Suomen Sosialidemokraatti 30.4.1919
3. Espanjantauti Helsingissä yhä vähenemässä, mutta ei loppunut. Suomen Sosialidemokraatti 5.5.1919.
4. Otteita pakinoitsija Serp:in kirjoituksesta talvisodan päättymisen tunnelmista. Helsingin Sanomat 14.3.1939.
5. Otteita nimimerkki Pilatuksen pakinasta toisen maailmansodan päättymisen päivältä. Suomen Sosialidemokraatti 8.5.1945.
6. Museot ja taidelaitokset avataan pian Helsingissä, nimimerkki Marianna. Helsingin Sanomat 6.4.1945.