Tarinoita ratikoista -kirja tarjoaa faktan ja fiktion avulla helpotusta lasten ratikoita koskevaan tiedonjanoon
Helsingin kaupunginmuseon uusi lastenkirja Tarinoita ratikoista esittelee nuorille lukijoille konduktöörin ja föörarin, pysäkkipainijan ja kummitusvaunun. Eloisasti kuvitettu kirja on täynnä hauskoja tarinoita ja tietoa ratikoista, jotka ovat kolistelleet Helsingin katuja jo 130 vuotta. Kirja pohjautuu lasten itse esittämiin kysymyksiin ja kaupunginmuseon työryhmän taustatyöhön.
Kirjan tarinat vievät kuudelle eri aikakaudelle ja monenlaisiin tilanteisiin raiteilla ja niiden liepeillä. Vuonna 1900 ihmetellään sähköraitiovaunuja, jotka syrjäyttivät ratikoita aiemmin vetäneet hevoset, ja 30 vuotta myöhemmin pistäydytään raitiotieyhtiön konttorilla ja korjaamolla. Sota-ajan ratikkamatkojen jälkeen aurinko paistaa maalaisserkkujen tullessa retkelle olympialaisiin. Lumisena talvena 1967 raitiovaunut puskevat eteenpäin tuiskussa, ja 1980-luvulla ajellaan oranssi-harmaalla nivelratikalla punkkarin seurassa. Vaikka tarinat ovat kuvitteellisia, historia, muistot ja tapahtumat niiden taustalla ovat oikeita.
Tarinoita ratikoista -kirja tarjoaa runsaasti kiehtovaa tietoa Helsingin raitioliikenteen vaiheista. Kunkin aikakauden yhteydessä on aukeaman verran kuvia ja lyhyitä tietoiskuja, jotka kertovat todellisesta historiasta tarinoiden taustalla. Kirjaan on myös koottu vastauksia lasten usein esittämiin visaisiin kysymyksiin, vaikkapa siihen, kuinka paljon ratikka painaa. Myös helsinkiläisiltä päiväkotiryhmiltä kysyttiin, mitä lapset haluaisivat ratikoista tietää.
Kirjan tarinat on kirjoittanut pitkään museolehtorina toiminut Anna Finnilä, ja kuvituksesta vastaa kuvittaja ja kuvallisen ilmaisun opettaja Jonna Jylhä. Tukena on ollut Helsingin kaupunginmuseon työryhmä, joka on kerännyt tietoa ja muistoja Helsingin ratikoista arkistoista sekä alan julkaisuista, haastatellut vanhoja ratikkakuskeja ja rahastajia sekä kaivanut ahkerasti esiin museon kokoelmien aarteita lukijoiden iloksi.
”Kokoelmien suurimpia aarteita ovat tietysti kolme raitiovaunua, joihin pääsee Ratikkamuseossa sisälle, eli hevosratikka, avoperävaunu ja 1950-luvun moottorivaunu. Myös vanhat matkaliput, rahastajan pihdit ja leimauslaitteet sekä työntekijöiden univormut kiinnostavat lapsia. Kaikkiin pääsee tutustumaan nyt myös kirjassa”, kertoo museolehtori Anna Finnilä.
Ratikkamuseo on jo pitkään ollut lasten suuressa suosiossa, ja kirjan kirjoittanut henkilökunta onkin parin vuosikymmenen aikana saanut vastata kysymykseen jo toiseenkin. Kirjassa tiivistyy vuosikymmenien kokemus Ratikkamuseon lapsiryhmien kiinnostuksen kohteista.
Kirja on saatavana 23.3. alkaen Ratikkamuseosta ja Helsingin kaupunginmuseon museokaupasta sekä kirjakaupoista. Samassa yhteydessä juhlitaan myös itse Ratikkamuseota, joka avautuu uudistuneena 24. maaliskuuta.
Tarinoita ratikoista
64 sivua
Into & Helsingin kaupunginmuseo, 2022.