Ivan Timiriasew – helsinkiläinen valokuvaaja -teokselle kunniamaininta Iittalan valtakunnallisessa taidekirjakilpailussa
Iittalan XXV Valtakunnalliset Taidekirjapäivät palkitsivat vuoden 2021 taidekirjat Hämeenlinnan pääkirjastossa 11.6.2022. Helsingin kaupunginmuseon ja Kustannusosakeyhtiö Parvsin julkaisema Ivan Timiriasew – helsinkiläinen valokuvaaja -kirja sai kunniamaininnan. “Teos on koukuttava, helposti selailtava, ja mustavalkoinen painotyö on herkullista”, raati kommentoi.
Hämeenlinnan kaupunginkirjasto järjestää vuosittain kilpailun vuoden parhaasta taidekirjasta. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 35 vuonna 2021 julkaistua teosta, joista Eliel Aspelin -palkinnon saajaksi valittiin valokuvataiteilija Niclas Wariuksen Vanitas. Voittajan lisäksi kolme teosta palkittiin kunniamaininnalla: Kirjailija kuvassa – WSOY:n Kirjallisuussäätiön taidekokoelma (WSOY), ITE Satakunnassa (Maaseudun Sivistysliitto) sekä Ivan Timiriasew – helsinkiläinen valokuvaaja (Helsingin kaupunginmuseo). Iittalan valtakunnallisen taidekirjakilpailun palkintolautakunnassa vuonna 2022 toimivat kulttuuritoimittaja ja kirjailija Marika Riikonen, kirjoittaja-kuvataiteilija Kirsi Rajapuro sekä valokuvataiteilija Joseph Tully.
Näin raadissa istunut kuvataiteilija Rajapuro kuvailee Ivan Timiriasew -kirjaa:
“Kahden historioitsijan, Iisa Aaltosen ja Elina Maaniityn kirjoittama, visuaalisesti kaunis valokuvateos Ivan Timiriasew – helsinkiläinen valokuvaaja kaappasi heti huomioni taidekirjojen joukossa. Se vei yli sadan vuoden takaiseen, kosmopoliittiseen Helsinkiin, josta kuitenkin tunnisti kaupungin maamerkit. Kuljemme Seurasaaren pikiniltä venäläisten sotavankien ja helsinkiläisten paljasjalkalapsien vanavedessä, satamista puutalojen takapihoille.
Ivan Timiriasewin valokuvat Helsingistä vuosisadan alussa ovat kuuluisia. Nyt saimme teoksen, joka kertoo hänestä ihmisenä. Timiriasew oli kenties aikakautensa ahkerin kuvalehtien avustaja sekä innokas kamerakerholainen ja kilpailujen osanottaja, joka asui yli puolet elämästään Suomessa. Hänen roolinsa luotettuna sotilasvirkamiehenä mahdollisti pääsyn moniin tilanteisiin, jotka olivat muiden kuvaajien ulottumattomissa.
Hän kuului Helsingin seurapiireihin ja oli tunnettu ja rakastettu hahmo katukuvassa sekä osa venäläisyyden historiaa Suomessa. Kirja valaisee monipuolisesti hänen valokuviensa taustaa ja pohtii Timiriasewin roolin vaikutusta ja hänen asemaansa, välittäjänä venäläisten ja suomalaisten välillä – toisaalta muukalaisena, joka näki Helsingin ehkä tarkemmin kuin ”varsinaiset” helsinkiläiset.
Helsingin kaupunginmuseon ja kustannusosakeyhtiö Parvsin julkaisema teos on koukuttava, helposti selailtava, ja mustavalkoinen painotyö on herkullista. Vanhat valokuvat on sävyharmonisoitu yhdenmukaisiksi kirjaa varten, mistä saanemme kiittää Harri Tahvanaista, joka on tehnyt vaativan kuvankäsittelytyön. Kirjan jämäkkä ulkoasu on graafikko Maria Appelbergin.
Kirja on tarkasti viitoitettu, siinä on Timiriasewin aikajana sekä laaja lähdeluettelo henkilöhakemistoineen. Siitä tulee varmasti osa valokuvaushistorian tutkimusta Suomessa, mutta tavalliselle lukijalle se paljastaa Helsingin arkea ja juhlaa yli sadan vuoden takaa – ja erityisesti se on nyt ajankohtainen, välittäessään sodan ja poikkeusolojen aiheuttamaa inhimillistä kärsimystä.”
Kirjan kannessa: Ivan Timiriasew kuvaamassa Kaisaniemen puistossa, taustalla näkyy Eläintarhanlahden pohjoisranta. Kuva: Museovirasto