Bröyerismens återkomst – den bortglömda diktdansen åter på scenen
I år är det 125 år sedan danskonstnären Martta Bröyer föddes. Jubileet till ära har Helsingfors stadsmuseum i samarbete med festivalen Runokuu producerat ett diktdansverk inspirerat av Bröyer, som har sitt uruppförandet vid Sprutmästarens gård lördagen den 27 augusti 2022. Fredagen den 26 augusti ordnas en öppen publikverkstad i Villa Hagasund, där de som vill kan testa på poesidans. I september arrangeras specialguidningar tillägnade till Martta Bröyer i Sprutmästarens gård.
Danskonstnären Martta Bröyers (1897–1979) färgstarka liv och mångsidiga karriär har nyligen lyfts fram i en bok, som Helsingfors stadsmuseum publicerat 2021 om Sprutmästarens gård, stadskärnans äldsta bostadshus i trä. Bröyer ärvde huset av sin mor, restaurerade, behöll och sålde slutligen det till staden för museibruk. I samband med bokprojektet undersöktes Bröyers omfattande arkiv grundligt för första gången och man fann mycket ny information om hennes livsskeden.
Bröyer, som var en av pionjärerna inom modern dans i Finland, skapade på 1920–1930-talet sin egen åsiktsdelande stil, bröyerismen, där dansen ackompanjerades av recitation. Hon fick sin utbildning i Tyskland på den världsberömda Mary Wigmans skola och utvecklade utgående från dennes tankar sin egen stil på 1920–1930-talet, som hon lärde ut vid det egna Bröyer-institutet. Dansaren och koreografen Bröyer ansåg själv att hennes viktigaste arbete var som danspedagog för unga.
Bröyerstilen, eller bröyerismen baserades på dans utan musik, med endast recitation som ackompanjemang. Bröyer återspeglade sin tids anda på ett originellt sätt genom att kombinera modern dans med nationalromantik och skapade dansverk av bland annat dikter från Kanteletar. Mottagandet bland hennes samtida var varierande och den nya stilen fick förutom beröm även skarp, till och med förkrossande kritik. Bröyer fortsatte ändå ihärdigt på sin egen linje fram till 1960-talet och fick år 1956 Pro Finlandia-medaljen för sitt livsverk.
Martta Bröyers jubileumsår erbjuder ett ypperligt tillfälle att testa om nutiden är redo för bröyerismen. I projektet som Helsingfors stadsmuseum producerar i samarbete med festivalen Runokuu inspirerar den en gång i tiden omstridda konstformen dagens aktörer, danskonstnären Tiia Hämäläinen och ljudkonstnären Marika Hyvärinen. De har skapat diktdansverket Runo – Näky – Huumaus, där dikter som Bröyer använde möter nutidspoesi och intrycken från hennes rörelsespråk smälter samman med nutidsdansen. De leder också diktdansverkstaden, där man får bekanta sig med dikter och testa att tolka dem med rörelser. Verkstaden är öppen för alla och kräver ingen tidigare danserfarenhet.
Diktdansverkstaden Runo liikuttaa
fr 26.8 kl. 18–20 Villa Hagasund, Mannerheimvägen 13 B
Fritt inträde
Säkra din plats genom att anmäla dig i förväg på www.villahagasund.fi/evenemang/.
Runo – Näky – Huumaus
Dansdramatisk serie
fr 27.8 kl. 12, 14 och 16
Gårdsplanen till Sprutmästarens gård, Kristiansgatan 12
VID REGN Helsingfors stadsmuseums aula, Alexandersgatan 16
Fritt inträde
Specialguidning Martta Bröyer 125
Sprutmästarens gård, Kristiansgatan 12
Fritt inträde.
on 31.8 kl. 14
lö 3.9 kl. 14
on 7.9 kl. 14
lö 10.9 kl. 14
on 14.9 kl. 14
lö 17.9 kl. 14
on 21.9 kl. 14
lö 24.9 kl. 14
on 28.9 kl. 14
lö 1.10 kl. 14
Bild: Dans 01. Den unga Marta Bröyer dansar på en blommande äng i Pälkäne, som under årtionden var hennes älskade sommarställe. / Helsingfors stadsmuseum.