Helsinki Tales – The City Described by Travellers Past (in English)
Helsingin kaupunginmuseon suositut kulttuuriympäristöaiheiset luennot jatkuvat. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
Luentosarjan toisella kerralla historioitsija Marikit Taylor kertoo kuinka Helsinki alkoi houkutella kansainvälisiä turisteja ja matkailijoita uutena pääkaupunkina 1800-luvulla. Huom. Taylor luennoi englanniksi.
1800-luvun lopulla ulkomaiset turistit kyllästyivät suureen kiertomatkaan. He alkoivat suunnata pohjoiseen näyttävien maisemien ja voimakkaiden tuntemusten perässä. Tultuaan pääkaupungiksi vuonna 1812, Helsinki alkoi houkutella turisteja ja matkailijoita, jotka joskus kuvasivat kokemuksiaan päiväkirjoissa, matkakertomuksissa ja matkaoppaissa. Miten nämä ulkomaiset vierailijat kuvasivat kaupunkia, sen kehitystä, arkipäivän elämää ja epätavanomaisia tapahtumia? Ja millainen oli näiden havainnoitsijoiden katse kaupunkiin ja sen kulttuuriin?
Marikit Taylor on 1800-lukuun erikoistunut historioitsija, joka keskittyy taiteeseen ja arkkitehtuuriin. Taylor erikoistui kulttuuriperintöön ja museologiaan Geneven yliopistossa, jossa hän työskenteli itsenäisenä tutkijana ennen siirtymistään UNESCO:n maailmanperintökohteen (La Chaux-de-Fonds/Le Locle, Watchmaking Town Planning) johtajaksi ja vastasi arkkitehtonisen perinnön edistämisestä La Chaux-de-Fondsin kaupungille. Vuonna 2022 hän lähti Sveitsistä jatkaakseen tutkimusprojekteja Suomessa. Taylor rakastui Helsinkiin jo ensimmäisellä vierailullaan vuonna 2013 kun hän tutki kaupungin jugendtyyliä.
Luennot striimataan kaupunginmuseon Facebook-kanavalla, joten voit seurata tilaisuuksia myös etänä. Tervetuloa mukaan!
Tulevat kulttuuriympäristökeskiviikon luennot:
ke 29.5. klo 17 Tuija Väisänen: Täyttömaita ja rantarakenteita – Havis Amandan alueen arkeologiset tutkimukset ja hiukan myös soisia kerroksia Säätytalolta
Kuva: Helsingin kaupunginmuseo