Kulturmiljö
Helsingfors byggnader och miljöer från olika tider är vår gemensamma skatt. Det är inte bara empirecentrum eller jugendhus som är värdefulla – värdefulla objekt kan också finnas exempelvis i förorter från 1950-talet eller köpcentrum från 1980-talet. En av stadsmuseets uppgifter är att se till att byggnader, inomhusmiljöer och områdeshelheter från olika tider bevaras för kommande generationer.
Byggnader och byggda miljöer skyddas oftast genom planläggning, som grundar sig på markanvändnings- och bygglagen. I Helsingfors finns över 4 000 byggnader som är skyddade enligt en detaljplan. Skyddet innebär att byggnaden eller miljön ska bevaras i det skick som skyddet förutsätter. Reparationer och ändringar ska göras utan att äventyra det kulturhistoriska värdet.
Stadsmuseet är byggnadsskyddsmyndighet i Helsingfors och Mellersta Nyland. Det innebär att museet ger utlåtanden och promemorior gällande planläggning och renoveringar. I dessa ger museet som sakkunnig sin syn på huruvida de planerade förändringarna är sådana att byggnadernas och miljöernas värdefulla drag bevaras.
Stadsmuseet sköter arbetet med att skydda kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Helsingfors samt i egenskap av regionalt ansvarsmuseum i Mellersta Nyland även i Hyvinge, Träskända, Grankulla, Kervo, Nurmijärvi, Tusby och Mäntsälä. Även skyddet av fornlämningar i Helsingfors och Mellersta Nyland hör till stadsmuseets uppgifter. För Esbos och Vandas del sköter stadsmuseerna värnandet om kulturarvet i sina områden enligt avtal.
Museiverket ansvarar för skyddet och reparationer av byggnader som ägs av staten, universitetsbyggnader och kyrkobyggnader (objekt som omfattas av kyrkolagen samt ett urval av kyrkor från självständighetens tid). Även värnandet av byggnader som skyddas enligt lagen om skyddande av byggnadsarvet hör till Museiverkets ansvar.
Kulturmiljöprogrammet 2023-2028
Helsingfors har fått eget kulturmiljöprogram. Stadsstyrelsen har godkänt ett kulturmiljöprogram för Helsingfors för 2023–2028. Genom programmet stärker man kulturmiljöernas betydelse, betonar vikten av att vårda och se efter dem och uppmuntrar stadsbor och besökare att använda dem. kulturmiljöprogrammet, som nu för första gången utarbetats för Helsingfors har gjorts upp genom ett omfattande samarbete med olika aktörer i staden i samråd med intressenter. Syftet med Helsingfors kulturmiljöprogram är att vårda, utveckla och utnyttja det mångsidiga materiella och immateriella kulturarvet som en resurs för Helsingfors. För att stärka det här arbetet fastställs i programmet sammanlagt 38 åtgärder som kommer att följas upp fram till 2028. I programmet samlar man information om regionens identitet och hur vår omgivning har utvecklats.
I kulturmiljöprogrammet linjeras upp hur värdefulla kulturmiljöer beaktas och bevaras samt utnyttjas som en tillgång vid en ständig förändring av staden. Målet med programmet är bland annat att förmedla information om kulturmiljön och hjälpa till att identifiera dess särdrag. Man kan dra nytta av kulturmiljöer till exempel i utvecklingen av en stadsdels image, främjandet av stadsbornas självdrivna verksamhet och i kulturmiljöfostran. I programmet vill man skapa ett redskap för stadsplaneringen som minskar motsättningar och ökar gemensam förståelse. Man arbetar också tillsammans med invånarna genom att reda ut deras förhållande till kulturmiljön i Helsingfors, väcka intresse för hur man använder, sköter och värnar om det egna bostadsområdet och i större utsträckning kulturarvet i Helsingfors.
Läs mera: Helsingfors kulturmiljöprogram 2023-2028
Forskningsdata om den föränderliga staden
Museet studerar och dokumenterar den föränderliga staden bland annat genom inventeringar. Inventering innebär att man dokumenterar ett visst områdes historia, bebyggelse och nuläge genom att fotografera och undersöka gamla ritningar och dokument. Man har bland annat inventerat olika stadsdelar, trapphus, koloniträdgårdar och affärsbyggnader från tiden efter kriget.
Arkeologi på stadsmuseet
Museets arkeologer ser till att värdefulla minnen från det förflutna inte försvinner när man bygger eller gräver på arkeologiskt intressanta områden i Helsingfors och de övriga kommunerna i Mellersta Nyland. Arkeologiska objekt undersöks och dokumenteras och eventuella fynd tas till vara, så att kunskapen om historien bevaras för kommande generationer. Läs mer om arkeologin på Helsingfors stadsmuseum
Kontaktuppgifter av kulturmiljöteamet:
Sari Saresto
kulturmiljöchef
09 310 36483, 050 375 6846
sari.saresto(at)hel.fi
Anne Salminen
forskare
09 310 36501, 040 334 7012
anne.salminen(at)hel.fi
Elina Riksman
renoveringssakkunnig
09 310 28642, 040 194 1349
elina.riksman(at)hel.fi
Heini Hämäläinen
arkeolog
040 334 5521
heini.hamalainen(at)hel.fi
Jaana Perttilä
renoveringssakkunnig
09 310 36503
jaana.perttila(at)hel.fi
John Lagerstedt
arkeolog
09 310 28328, 040 141 8065
john.lagerstedt(at)hel.fi
Juha Vuorinen
forskare
09 310 36940, 040 503 1834
juha.h.vuorinen(at)hel.fi
Katariina Ruuska-Jauhijärvi
forskare
09 310 36473, 040 334 7014
katariina.ruuska-jauhijarvi(at)hel.fi
Mikko Lindqvist
arkitekt
09 310 36972
mikko.lindqvist(at)hel.fi
Tiina Mikkanen
arkeolog
09 310 71552, 050 427 4876
tiina.mikkanen(at)hel.fi
Reparationsrådgivning
Stadsmuseet ger råd om reparationer av gamla byggnader och i frågor som berör byggnadshistoria. Museet kan också förmedla kontaktuppgifter till yrkespersoner som är specialiserade på reparationer och till arkitekter med expertis inom planering av renoveringar.
Stadsmuseets reparationsrådgivning
Foto: Helsingfors stadsmuseum / Jaana Maijala, 2014