Arkitekturguiden vägleder oss i jugend-Helsingfors
Ugglor och troll, enar och ormbunkar, slottstorn och stenmurar, väggar som glöder i pastelltoner, hus som har namn… I Helsingfors flödar hela stadsdelar över av former, färger och material i den internationella art nouveau -stilens anda som blomstrade i skiftet av 1800–1900-talet. För att helsingforsbor och turister ska kunna hitta pärlorna i en av Europas finaste jugendstäder har Helsingfors stadsmuseum producerat en guide till jugendarkitekturen i Helsingfors. Guiden publiceras den 3 juni på finska och engelska.
Helsingfors är globalt sett en unik jugendstad. Här finns trots allt hela 600 fler jugendbyggnader än i till exempel Barcelona eller Bryssel. Denna arkitektoniska rikedom fascinerar alltmer både stadens egna invånare och turister. Den mångsidiga arkitekturen från olika tidsåldrar i Helsingfors lockar till promenader och till att dela bilder i sociala medier.
Det har dock inte på länge funnits någon lätthanterlig bok om jugendstilen i Helsingfors. Därför har Helsingfors stadsmuseum producerat en praktisk arkitekturguide som gör det lätt att plocka fram godbitar ur rikedomen av jugendbyggnader och -miljöer.
Nästan ett par hundra objekt har valts ut områdesvis till en strukturerad bok . Förutom kända monument såsom Nordens Hus och Nationalmuseet har man tagit med många bostadshus, från Skatuddens stenslott till Eiras villor och Vallgårds trähus samt skolor, kyrkor, sjukhus, affärs- och fabriksbyggnader som hör till Helsingfors vardagsmiljö.
I början av boken berättas det om uppkomsten av och särdragen hos jugendstilen i Helsingfors, betydande planerare och deras bakgrund samt det rika formspråket och dekorationsmotiven på jugendbyggnadernas fasader. Gamla och nya bilder ger en mångdimensionell uppfattning om jugendstilen i Helsingfors förr och nu.
Arkitekturguiden har skrivits av forskare på Helsingfors stadsmuseum som i sitt arbete fördjupat sig i stadens jugendarv under flera år. Schweiziska art nouveau-experten Marikit Taylor bjuder läsaren på ett centraleuropeiskt perspektiv på jugendstilen i Helsingfors.
”När man tittar på Helsingfors jugendarkitektur känns det som om en värld från Kalevala med dess träd, blommor och skogsdjur väckts till liv”, beskriver Marikit Taylor. ”Många detaljer, fönster, portgångar och dörrar är enastående i sin praktfullhet. I all sin sagolikhet fick art nouveau i Finland kanske en viktigare politisk roll än någon annanstans som förstärkare av nationalkänslan.”
Bokens pris är 26 euro och den säljs i Helsingfors stadsmuseums museibutiken.
Bild: Tero Miettinen