Kuuntele Mieliala-podcastit
Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyyn pohjautuvassa podcast-sarjassa kuraattori Anna Kortelainen kertoo näyttelyn mielenkiintoisista taustoista ja teemoista. Aiheena on sotavuosien Helsinki, helsinkiläiset ja taide sodan jaloissa. Ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus perustuu arkistoihin siviilien sodanjohdolle laatimista salaisista mielialaraporteista. Näyttely Hakasalmen huvilassa 30.8.2020 saakka. HAM Helsingin taidemuseon Mieliala-näyttely päättyi 1.3.2020.
Podcast 1: Mielialatiedustelu Helsingissä vuodesta 1939 vuoteen 1944
Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify
Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttely pohjautuu mielialatiedusteluaineistoon. Miksi ja miten siviilit harjoittivat mielialatiedustelua? Mitä salaisesta aineistosta löytyy ja miten se yllättää? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Näyttelijät: Irina Pulkka, Jukka Pitkänen. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.
Podcast 2: Sota-ajan Helsingin varjot
Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify
Helsinki raaistui sotavuosina. Väkivalta ja omaisuusrikokset rehottivat. Mitä se merkitsi helsinkiläisten asenteissa ja arjessa? Miten naisten elämä muuttui pimennetyssä kaupungissa, jossa sekä ohikulkijat että viranomaiset saattoivat ahdistella? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Näyttelijät: Irina Pulkka, Jukka Pitkänen. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.
Podcast 3: Saksalaista rintamataidetta Ateneumissa
Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify
Toukokuussa 1942 Ateneumissa avattiin Propaganda-Aseveljien järjestämä suomalaisen ja saksalaisen rintamavalokuvan ja -taiteen näyttely. Millainen spektaakkeli näyttely oli ja miten sitä käsitellään Mieliala-näyttelyssä? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.
Podcast 4: Mitä komissaarit tekevät?
Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify
Näyttelykuraattoreita kutsuttiin ennen komissaareiksi. Mitä Mieliala-näyttelyssä esiteltävien suurnäyttelyiden komissaarit tekivät ja mitä yllättävän tuttuja ideoita he sovelsivat? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.
Podcast 5: Pelastakaa taide ja tiede!
Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify
Taiteen ja tieteen evakuointi Helsingistä on suuri tarina asiantuntijoiden ja vapaaehtoisten uhrautuvasta työstä kulttuuriperinnön suojelemiseksi. Miten Ateneumin, Sinebrychoffin, Kansallismuseon, julkisten veistosten sekä Helsingin Yliopiston kirjaston aarteiden evakuointi käytännössä tapahtui? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.
Podcast 6: Ilmapommituspäivät
Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify
Kuinka usein helsinkiläiset itse asiassa kokivat ilmapommituksia sotavuosina? Ilmapommituksilla oli tärkeä mielialatekijä, jolla oli myös suuri symbolinen merkitys. Miten ilmapommitukset vaikuttivat Helsingin henkiseen ilmapiiriin? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Näyttelijät: Irina Pulkka, Jukka Pitkänen. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.
Podcast 7: Helsingin kaupunginorkesteri sodassa
Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify
Sota näkyi monin tavoin Helsingin kaupunginorkesterin toiminnassa. Miten sotapolitiikka näkyi ohjelmistossa ja millaisia kohtaloita ja tilanteita orkesterin sotavuosiin liittyy? Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kertoo. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.
Tutustu myös Anna Kortelaisen kokoamaan podcast-jaksoon liittyvien musiikkikappaleiden listaan.
Podcast 8: Korona-ajan mielialat
Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify
Koronaepidemian aiheuttama poikkeustila alkoi Suomessa 18.3.2020. Sen eristyksen ja hätäännyksen ilmapiirissä on hätkähdyttäviä yhtenevyyksiä sota-ajan mielialatiedusteluaineistoon. Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kommentoi niitä 7.4.2020. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.
Podcast 9: Stadi versus lande
Kuuntele podcast: Apple podcasts | Spotify
Korona-aikana pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välinen suhde on nostanut pintaan monia perinteisiä käsityksiä kaupungin ja maaseudun suhteesta. Näyttelyn kuraattori Anna Kortelainen kommentoi näitä kärjistyneitä piirteitä 7.4.2020. Juonto: Sauli Seppälä. Äänitys ja tehosteet: Kimmo Karjunen.