Självupplevda erfarenheter och vanliga vardag i nya Helsingfors stadsmuseum
Ny Helsingfors stadsmuseum har tillkännagett sina första innehåll i ett nytt museum som öppnas i Torgkvarteren vid Senatstorgets hörn den 13 maj 2016. Då visas den internationella succén Museum of Broken Relationships för första gången i Finland. I maj visas på det nya museet även utställningen Smakbitar från Helsingfors, den förnyade Barnens stad samt resor till det förflutna i Tidsmaskinen.
Fokus ligger särskilt på stadsbornas självupplevda erfarenheter och vanliga vardag som återspeglas i museets föremål och fotografier. Barndomens mjölkkartonger, en Anttila-katalog från mormors tid och ett foto på ett köpcenter i förorten utgör dyrbara skatter för museet.
Museet består inte enbart av utställningar. ”Vi har strävat efter att museet ska kunna användas på många olika sätt. När vi öppnar i maj kan man komma hit på kaffe, för att jobba eller äta sin matsäck på innergården och ändå få en museiupplevelse. Korta besök är tillåtna!” säger museidirektör Tiina Merisalo.
Brustna hjärtan och eget Helsingfors
Vad ska man göra med minnesföremål som man inte vill ha kvar men inte heller förmår att slänga? En lösning erbjuder den internationella succén Museum of Broken Relationships. Brustna relationers museum består av anonymt skänkta föremål och deras separationshistorier. Insamlingen av föremål för utställningen i Helsingfors pågår 2.2.–11.3.2016. Läs mer av utställningen och donering.
En annan utställning som öppnas i maj, Smakbitar från Helsingfors, dyker ner i Helsingfors förflutna och för gemensamma minnen från stadens historia upp till ytan. På utställningen kan man bland annat besöka ett hem från 1950-talet eller beundra en nittio år gammal miniatyrmodell av Helsingfors anno 1878.
Barnens stad kommer tillbaka
Stadens äldsta hus, Sederholmska huset, kommer återigen att användas av stadens yngsta invånare när Barnens stad öppnas i uppdaterad form som en del av den nya museihelheten. I Barnens stad blir man bekant med Helsingfors förflutna genom lekar och aktiviteter. Höjdpunkterna som mormors hem från 1970-talet, Sederholms butik och folkskoleklassrummet blir kvar, men även många nyheter utlovas.
På det nya museet byggs även en Tidsmaskin, ett utrymme där vem som helst stiga in och uppleva det förgångna Helsingfors. Rummet som utnyttjar den senaste tekniken attraherar både ögonen och öronen och omger besökaren med historia som blivit verklighet.