Virtuella upplevelsen Tidsmaskin 2.0 öppnas Signe Branders jubileumsår till ära
I år är det 150 år sedan den älskade fotografen Signe Brander föddes. Jubileumsåret till ära har vi tagit fram en ny version 2.0 av den virtuella upplevelsen Tidsmaskin.
Den nya Tidsmaskinen väcker Signe Branders fotografier till liv med hjälp av VR-tekniken och den immersiva, interaktiva rumsinstallationen leder besökaren genom Helsingfors förflutna. Tidsmaskin 2.0 tar tidsresenären till Helsingfors i början av 1900-talet, där de nya stenslottens stad vinner terräng från de gamla trähusen. Den nya staden är en blandning av nationalromantik, jugend och nordisk klassicism – gamla traditioner och nya vindar.
På Branders tid kunde Helsingfors för första gång beskådas från de nya utsiktsplatserna, såsom Nationalmuseets torn. Förutom fågelperspektiven fotograferade Brander panoramabilder även på gatunivån och fångade på så sätt stadslivets vardagliga detaljer. I Tidsmaskin 2.0 ser man projiceringar som baserar sig på Branders panoramabilder av Berghälls kyrka och Nikolaikyrkan, alltså den nuvarande Domkyrkan. VR-innehållen i Tidsmaskin 2.0 baserar sig i sin tur på Branders bilder på den offentliga bastun på Mariegatan samt Helsingfors gamla järnvägsstation.
Brander, som var född den 15 april 1869, fotograferade Helsingfors och livet i Helsingfors i början av förra århundradet, då Helsingfors fornminnesnämnd anställde henne till att föreviga den snabbt förändrande staden. De 907 glasnegativen som Brander fotograferade under åren 1907–1913 bildar grunden till stadsmuseets samlingar.
Tidsmaskin 2.0 har tagits fram i samarbete med Teatime Research Oy och inom projektet Virtuaalihubit hos Demos Helsinki och Finnish Virtual Reality Association ry. Tidsmaskin 2.0 har också finansierats med Museiverkets bidrag till innovativa projekt hos yrkesmässigt drivna museer.
Signes födelsedag och Tidsmaskin 2.0:s öppningsceremoni firas med hela familjen och kakservering söndagen 14.4 klockan 12–16. Till festdagens program hör förutom Signes fotografier även bland annat musik, föreläsningar och barnteater.
Under födelsedagsevenemanget kan besökarna för första gång delta i rundvandringen Signe Branderin jalanjäljissä, som lanseras nu på våren. Under evenemanget visas även seriekonstnären Timo Mäkeläs originalkonst för seriealbumet Neiti Brander, och Mäkelä är på plats och berättar om serien.
Signe Brander (1869–1942) var vårt lands första yrkesmuseifotograf. Helsingfors fornminnesnämnd som grundades 1906 hade till uppdrag att åstadkomma en dokumentsamling om de delar av Helsingfors som höll på att försvinna. Fördomsfritt och modigt valde nämnden ett modernt redskap, kameran, och anställde för uppgiften en kvinna, fröken Signe Brander. Utöver det försvinnande Helsingfors uppmanade nämnden henne att också fotografera allt annat av intresse, gatuvyer och stadsliv. Det mest typiska för Signe är just fotograferandet av gatuvyer där hon inkluderar slumpmässiga förbipasserande och scener ur stadsbornas liv.
Helsingfors fornminnesnämnd utövade en strikt tillsyn över formandet av samlingen som omfattade 907 bilder genom att ge noggranna anvisningar för fotograferingen och endast lösa in bestämda bilder. Man kan dock inte undgå att i bilderna se Signes egna relation till Helsingfors och dess invånare eller hennes
egen syn på komposition, perspektiv och andra principer för visuellt berättande. Signe Brander kallade sig själv kulturhistorisk fotograf. Detta namn har hon gjort sig välförtjänt av med tanke på de porträtt, landskaps-, stads- och människofotografier som hon tagit.