Helsingfors stadsmuseum besöktes år 2020 av totalt 148 303 personer – och man kunde ta del av museets innehåll också hemma i soffan
Museerna i Helsingfors stadsmuseums museifamilj – Helsingfors stadsmuseum, Villa Hagasund, Sprutmästarens gård, Arbetarbostadsmuseet och Spåramuseet – hade år 2020 sammanlagt 148 303 besökare. Före coronaåret gjorde Helsingfors stadsmuseum besökarrekord fyra år i rad. År 2020 var det sammanlagda besökarantalet ungefär en tredjedel av rekordantalet, på grund av att museerna var stängda och många evenemang inställda.
Det populäraste besöksmålet i museifamiljen var Helsingfors stadsmuseum vid Senatstorget. I juni, när museistängningarna avslutades, öppnade utställningen Urban mat, som presenterade Helsingfors som en plats för matproduktion nu och i framtiden. I september öppnades den permanenta fotoutställningen I Kronohagens kvarter, som visas på elskåpen i Kronohagen och berättar om livet i området under 100 år. Utställningen Lokaler – Alternativa musikplatser i Helsingfors, som öppnades i november, hann vara öppen bara två veckor före stängningarna i december. Sprutmästarens gård och Arbetarbostadsmuseet var stängda hela året, och även Barnens stad på stadsmuseet höll stängt från mars till årets slut.
Villa Hagasund hade 25 200 besökare under 2020. I slutet av augusti avslutades den populära utställningen Sinnesstämning – Helsingfors 1939–1945, som berättade om hur evakueringarna i Helsingfors påverkade sinnesstämningarna under krigstiden. Fotoutställningen Ismo Hölttö – Möten i 60–talets Helsingfors, som öppnade i oktober, höjde tillfälligt besökarantalet till föregående års nivå.
Under 2020 satsade stadsmuseet mycket på webbinnehåll. Det har sammanställts material på museernas webbplatser och i deras kanaler i sociala medier, som man kan ta del av när som helst. I Helsinki Podcast kan man lyssna på fascinerande berättelser om Helsingfors och intressanta diskussioner om både historien och nutiden. Man kan exempelvis lyssna på podcaster som anknyter till utställningen Lokaler eller på serien Undantagstider, där man granskar världens gång under kristider. På stadsmuseets webbplats finns också en videoserie i sju avsnitt om Barnens stad.
Helsingfors stadsmuseums samlingar har nästan en miljon foton av Helsingfors och helsingforsare från 1860-talet till nutid. Man kan bläddra bland bilderna även hemma i soffan på Helsingforsbilder.fi, där museet redan har publicerat cirka 65 000 bilder. Webbplatsen har förnyats och ökade i popularitet i synnerhet tack vare en synlig marknadsföringskampanj i slutet av 2020. På våren publicerade Helsingfors stadsmuseum även över 1 400 sådana verk i Finna-söktjänsten som man tidigare endast fått se inom museets väggar. Konstsamlingarna på Helsingfors stadsmuseums Finna-webbplats blev enormt populära – år 2020 visades de 65 731 gånger, jämfört med 5 550 visningar året innan.
”Det senaste året var exceptionellt på alla sätt. Under undantagstillståndet sökte man i större utsträckning än tidigare kulturupplevelser, Helsingforsbilder och information i museets webbtjänster, och det finns skäl att fortsätta utveckla dessa digitala tjänster. Coronaåret satte också fokus på betydelsen av kulturmiljön i Helsingfors. Den är en resurs som vi som museum vill värna om tillsammans med invånarna”, berättar Reetta Heiskanen, ny museidirektör för Helsingfors stadsmuseum sedan augusti.
”I början av året var antalet besökare på Helsingfors stadsmuseum på en hög nivå, men coronabegränsningarna förändrade helsingforsarnas sätt att använda sin fritid. Under sommaren lockade naturen och turism inom landet mer än museibesök i huvudstadsregionen. Dessutom hade museerna nästan inga utländska besökare. De nya utställningar som öppnades i slutet av året lockade folk i några veckor, tills museernas dörrar stängdes på nytt”, tillägger publikchef Jari Harju.