Museibranschens professionella firar det hundraåriga Museiförbundet i Helsingfors
De riksomfattande museidagarna ordnas i Helsingfors 24.–26.5 med temat museernas framtider. Det hundraåriga Finlands museiförbund samlar över 400 museiprofessionella och förtroendepersoner till årets viktigaste evenemang inom museibranschen. I samband med dagarna prisbelönas Årets museum.
Till museidagarnas program hör aktuella inlägg, diskussionstillfällen och Finlands museiförbunds 100-års årsmöte. Mötes- och festplatsen är Paasitorni i Hagnäs i Helsingfors. På Museidagarnas expertinlägg och diskussioner behandlas museernas framtider. Museidagarnas mångsidiga program innehåller också arbete i temagrupper i vilket museernas framtider granskar ur många olika synvinklar genom diskussion.
Den första dagens huvudtalarare är museolog Bruno Brulon Soares som behandlar museerna mitt i en enorm global förändring. Brulon Soares granskar också ICOM:s nya museidefinition i vars skapande han hade en betydande roll i. Museologins arbetslivsprofessor FD Leena Paaskoski, professor i Europas historia Laura Kolbe och den tjänstlediga verksamhetschefen för Helsingfors stads kultur och fritidssektor, Tommi Laitio diskuterar tillsammans om museernas framtider med hjälp av korta underlägg.
Torsdagens program börjar med Associate Partner Loic Tallon som utmanar våra begrepp om museerna och de digitala tjänsterna. Också museerna får komma till tals när man granskar digitaliseringens möjligheter och betydelser i utvecklandet av museitjänsterna.
Museidagarna når sin kulmen på Museiprisgalan som börjar kl. 19 torsdagen den 25.5. Finalisterna i Årets museum är Kuopios museum, Museet Leikki, Mobilia – Auton ja tien museo och Riihisaari-Savolax museum. Dessutom delas ut priset för Årets kommunikationsgärning och Museikortets specialpris. Fredagen 26.5. Museidagarnas deltagare bekantar sig med Helsingfors historia och med nutiden i form av exkursioner till vilket det hör bland annat en utflyktsdag till havs på kustbåten kaljasen m/aux Astrid och på den historiska Sveaborgs borg.
Bild: Maarit Hohteri / Helsingfors stadsmuseum