Adoptera ett monument
Bli fadder till en befästning! Visste du att en ståtlig gammal befästning kan ligga och trycka i din närskog, inbäddad i dunört?
I det inre av Kantelebergets parkö knäpper kvistarna till under fötterna och daggen från ormbunkar blöter ner byxbenen när man banar sig väg till den ståtliga hundraåriga befästningen som har sprängts in i berget. Det finns kvaderstensmurar och grov betongbelagd stridsgrav. Under den gröna tiden frodas riklig vegetation på befästningen. Det har också samlats skräp. Städas stället upp, kan det bli riktigt fint. Se här ett förträffligt objekt för stadsmuseets aktion Adoptera ett monument!
Är du intresserad av att som frivillig ta hand om Helsingfors kulturarv och samtidigt bli bekant med det förflutna inom ditt bostadsområde? Stadsmuseet har redan i flera år haft livlig frivilligverksamhet, exempelvis museimormor och museimorfar i Barnens stad. Nu har man tagit fram ett koncept för frivilligverksamheten också för vården av vår kulturmiljö. Stadsborna har en chans att adoptera fornlämningar och byggnader som behöver omvårdnad och att på det sättet värna om den egna kulturmiljön.
Helsingfors omges av en väldig befästningsbåge som byggdes under I världskriget. Foto: Heini Hämäläinen
Modell från Birkaland för försöket
Man inhämtade kunskap från Birkalands landskapsmuseums aktion Adoptera ett monument. Där inleddes projektet 2008 och det utsågs 2016 till Grand Prix-vinnare bland Europeiska unionens kulturarvspris. I Birkaland vårdas utöver arkeologiska objekt också byggnader. Det finns redan över tjugo adopterade objekt och flera står till buds för adoption. Inte endast långvarig adoption står till buds utan även engångsaktioner av talkokaraktär.
Helsingfors stadsmuseum har med intresse följt verksamheten i Birkaland och gjort förberedelser för att förankra aktionen Adoptera ett monument också i Helsingfors. Det har funnits intresse bland stadsborna för omvårdnad av fornlämningar under de senaste åren.
Amatörarkeologföreningen Arkeologian harrastajat ANGO ry har fungerat som försöksgrupp för stadsmuseets adoptionsverksamhet. Våren 2017 ingick man ett avtal med föreningen om omvårdnaden av tre gravrösen från bronsåldern på Brändö och i Hertonäs. På grundval av de goda erfarenheterna med samarbetet kunde man konstatera att frivilligarbete lämpar sig utmärkt för vården av kulturmiljön.
Delta i befästningstalko med anvisningar från museet
Lämpliga adoptionsobjekt i Helsingfors är särskilt befästningarna från tiden för första världskriget som skyddas av fornminneslagen. Det finns mycket av dem i stadens skog- och friluftsområden och de är ofta lätta att nå. Många befästningar går knappt att se, övervuxna som de är av vegetation och träd som har tagit över den tidigare öppna terrängen. Vegetationen får småningom objekt gjutna i betong eller byggda av sten och jord att förvittra och nedskräpningen gör omgivningen oangenäm. Man försöker hitta lämpliga objekt på olika håll i Helsingfors och meningen är att integrera konceptet också hos kommunerna i Mellersta Nyland.
Omvårdnaden av ett adopterat objekt grundar sig på en överenskommelse mellan museet och den adopterande gruppen. Den som adopterar kan exempelvis vara en förening eller en skola. Skötselåtgärderna vidtas i enlighet med stadsmuseets vårdplan som innehåller praktiska anvisningar. På listan kan till exempel anges röjande av vegetation och att hålla objektet och dess omgivning i städat skick. När vegetationen avlägsnas och det är städat bevaras objekten bättre, de syns bättre och de går lättare att nå och då kan också andra komma i åtnjutande av dem. Adoptionsöverenskommelsen fastställer också hurdan verksamhet som får ordnas vid objektet i fråga och uppmanar att anmäla skadegörelse när det händer något otrevligt.
Vårdverksamheten bjuder på trevlig sysselsättning tillsammans i grupp, på uteliv, bättre kondition och värnande av näromgivning som är viktig för en själv. Det arbete som frivilliga gör till förmån för kulturmiljön har stor betydelse, eftersom myndigheternas vårdarbete inte räcker till för att trygga objektens bevarande. Genom den omvårdnad de frivilliga står för uppstår också representativa utflyktsmål och undervisningsobjekt.
Retar du dig på den gamla förfallna kiosken?
Meningen är att utreda möjligheten att också få adoptera byggnader. I Helsingfors är till exempel de traditionella kepskioskerna som finns runtom i staden lämpliga för adoption. I och med att kioskhandeln har bytt skepnad har många av de här för grannskapet viktiga byggnaderna lämnats tomma att förfalla.
Tanken är att den som adopterar ska få använda den stadsägda kiosken utan ersättning, men utrymmet är inte huvudsakligen avsett för kommersiell verksamhet utan samling och sysslor tillsammans som anknyter till byggnaden. Kioskerna kunde med smärre sanering och omvårdnad omvandlas till något som piggar upp stadsdelen, som ställen för pop up-evenemang eller som konst- eller diktkiosker.
Det går säkert att uppbåda också andra mindre byggnader som inte längre är i bruk men som har betydelse i landskapet och som byggnadskonst för adoption. Skötselåtgärderna kunde till exempel handla om att se efter byggnadens skick, om att ta bort växtlighet utmed väggarna och om att göra smärre renoveringsarbeten, som att måla.
Tillsammans med stadsborna
Till stadsmuseets strategiska tyngdpunkter hör att göra saker tillsammans med stadsborna och att utveckla frivilligverksamheten. Långsiktig omvårdnad om arkeologiska objekt eller byggnader eller bara ett städtalko för en dag är gemensam sysselsättning som berikar bägge parter och som lokalt också kan få identitetsstärkande effekt. Egentligen handlar det inte endast om att vårda enskilda objekt utan också om ett mål på längre sikt att väcka stadsborna till insikt om sin näromgivning och att uppskatta dess tidsmässiga lager.
Adoptionsverksamheten startar i Helsingfors hösten 2017 då de första fornlämningarna erbjuds stadsborna för omvårdnad. Befästningen i Gamlas som nämndes i början kan gott finnas bland dem och om du följer museets kommunikation, får du veta också vilka de andra är. Vi ses på talkot!
Bli kompis med en stenhög! Amatörarkeologföreningen Arkeologian harrastajat ANGO ry värnar om ett gravröse från bronsåldern i Hertonäs genom att röja bort växtlighet och sly. Foto: Heini Hämäläinen