Arkeologi i Helsingfors och Mellersta Nyland
Museets arkeologiska arbete i Helsingforsregionen fokuserar i hög grad på stadsarkeologisk forskning. Arkeologerna gör ofta besök i terrängen i samband med byggprojekt och planläggning samt övervakar grävarbeten. I vissa fall behövs också mer omfattande arkeologiska utgrävningar. Museets arkeologiska samlingar består främst av föremål från perioden 1500-tal till tidigt 1800-tal.
Museets arkeologer ger råd till företag, sammanslutningar och privatpersoner i frågor som rör arkeologi. Till deras uppgifter hör också att ge utlåtanden gällande fornlämningar i samband med planläggning och byggande.
Från och med början av 2020 är Helsingfors stadsmuseum regionalt ansvarsmuseum för Mellersta Nyland även när det gäller det arkeologiska kulturarvet. Av denna orsak utvidgas vårt verksamhetsområde till kommunerna i Mellersta Nyland, förutom Esbo och Vanda.
Fasta fornlämningar är fredade enligt fornminneslagen 295/1963. Fornlämningar och över 100 år gamla föremål, som hittas under jorden och vars ägare är okänd, tillhör staten. Om du hittar ett sådant föremål ska du kontakta stadsmuseet eller Museiverket.
Utgrävningsrapporterna finns i Kulturmiljöns servicefönster.