Eftermiddagsträff: Är du intresserad av Helsingfors förflutna? – Plock från facklitteratur som behandlar Helsingfors stads historia
Helsingfors stadsmuseum, Alexandersgatan 16, samlas vi på onsdag eftermiddagar till Eftermiddagsträff. På Eftermiddagsträffarna i februari minns vi skolans handarbetstimmar och plockar idéer till nya handarbeten från de gamla. I mars diskuterar vi litteratur som hör samman med Helsingfors.
Är du pensionerad, studerar, har skiftarbete eller annars bara har ledigt på eftermiddagar? På eftermiddagsträffen kan du komma till stadsmuseet för att trivas, koppla av och samtala i en inspirerande omgivning och samtidigt delta i verkstäder, minnesstunder och informationsinslag. Eftermiddagsträffen har ett tema som byts ut varje månad, och varje träff är annorlunda. Inträdet till eftermiddagsträffarna är alltid fritt, precis som annars också på museet, och ingen förhandsanmälan behövs. Alla som är lediga under eftermiddagen kan delta.
Eftermiddagsträffar i mars: Helsingfors i litteraturen
På eftermiddagsträffarna i mars diskuterar vi Helsingfors-litteratur – såväl älskade klassiker som mindre kända romaner och faktaböcker. Alla är välkomna att berätta om sina egna favoritverk och att lyssna på andras läsupplevelser. Forskare Eva Packalén och museilektor Anna Finnilä gör en kort inledning och leder diskussionen.
ons 1.3 kl. 14–15.30 Eftermiddagsträff: Från Kringelflickan till Apelsinfröet – exempel på äldre Helsingfors-skönlitteratur
De skönlitterära författarna beskrev stadens snabba förvandling från en trähusstad till en liten metropol och människoöden i den allt modernare stadens vimmel.
ons 8.3 kl. 14–15.30 Eftermiddagsträff: Minä paljasjalkainen – exempel på modernare skönlitteratur från Helsingfors
Samhälleligt uppvaknande, förortsboende och livets gång i den växande stenstaden återspeglas i litteraturen efter kriget.
ons 15.3 kl. 14–15.30 Eftermiddagsträff: Är du intresserad av Helsingfors förflutna? – Plock från facklitteratur som behandlar Helsingfors stads historia
Man forskar kontinuerligt i Helsingfors stads historia. De första undersökningarna utkom redan på 1700-talet och till exempel Helsingfors stads historiekommitté fortsätter det värdefulla publikationsarbetet.
ons 22.3 kl. 14–15.30 Eftermiddagsträff: Det brottsliga Helsingfors – exempel på detektivromaner där händelserna utspelas i Helsingfors
Stadens skuggor har alltid intresserat stora läsarkretsar. Detta har bland annat Mika Waltari, Matti Yrjänä Joensuu, Harri Nykänen och Virpi Hämeen-Anttila lagt märke till.