Helsingforsdagen: Hopp om bättre – Helsingfors på 1950–1970-talen
Helsingforsdagen till ära bjuder stadsmuseet besökarna på en tidsresa till Helsingfors på 1950–1970-talen! Dagens program är på finska.
Hurdana skikt hänför sig till den tiden mentalt sett eller med tanke på stadsbilden? Hur berättar fotografierna om vad som hände i huvudstaden? De stora åldersklassernas ungdomsnöjen och övergången till vuxenlivet infaller på 1950–1970-talen och många av tidens fenomenen lever kvar i våra minnen: stenfotsaffärer, trängseln på bussarna före metron och gatumodets popularitet. Helsingfors växte till en urban miljö. De gamla byggnaderna gav plats för de nya i stadskärnan. Förorter byggdes för att lindra bostadsbristen.
I början av tillställningen får vi höra Mikko Lindqvists, stadsmuseets arkitekt, och Laura Kolbes, professor i europeisk historia, öppningsanförande i ämnet. Därefter presenterar forskaren Satu Savia färgfotografipärlor ur boken Helsinki väreissä. I diskussionen deltar Laura Kolbe, Mikko Lindqvist och Ph.D. Pekka Sauri. Satu Savia modererar och hjälper både diskussionsdeltagare och publik att minnas. Kom med och lyssna samt diskutera! Museet är öppet fram till klockan 20.
Program:
17.00 Mikko Lindqvist: Urval av Helsingfors stads tillväxt och förändringar på 1950–1970-talen
17.30 Laura Kolbe: Arvet från år 1968 – en stad i ett spänningsfullt korstryck bland politiken, ideologin och det kalla kriget
18.00 Satu Savia: Helsinki väreissä – färgfotografipärlor
18.15 diskussion och minnen
Foto: Fotgängare som går över skyddsvägen på Kalevagatan i ändan av Mannerheimvägen 1977. Pekka Punkari/Helsingfors stadsmuseum.