Helsinki Tales. The City Described by Travellers Past (på engelska)
De populära föreläsningarna med kulturmiljötema på Helsingfors stadsmuseum fortsätter. Denna föreläsning hålls på engelska. Fri entré.
Den andra föreläsningen i serien kommer att hållas av historikern Marikit Taylor.
I slutet av 1700-talet började utländska turister, som tröttnat på bildningsresor, bege sig norrut på jakt efter dramatiska landskap och starka sinnesintryck. Efter 1812 blev Helsingfors som ny huvudstad en attraktion eller en plats att göra uppehåll på för både turister och resenärer, som ibland beskrev sina upplevelser i dagböcker, journaler och reseböcker. Hur beskrev de utländska besökarna staden, dess utveckling, vardagsliv och vissa ovanliga händelser? Och en hurdan blick hade dessa observatörer när de upptäckte staden och dess kultur, i ett land som i stort sett var okänt för dem?
Marikit Taylor är historiker och specialiserad på 1800-talets historia, med fokus på konst och arkitektur. Efter att ha specialiserat sig på kulturarv och museologi vid universitetet i Genève arbetade hon som oberoende forskare innan hon blev site manager för ett av UNESCO:s världsarvsobjekt (La Chaux-de-Fonds/Le Locle, Watchmaking Town Planning) och ledde arbetet med att främja det arkitektoniska arvet för staden La Chaux-de-Fonds. År 2022 lämnade hon Schweiz för att bedriva forskningsprojekt i Finland, efter att ha blivit förälskad i Helsingfors när hon kom till staden första gången 2013 för att studera stadens jugendstil.
Föreläsningarna strömmas på stadsmuseets Facebook-kanal, så du kan också delta på evenemangen på distans. Välkommen med!
Kommande föreläsningar:
Ons 29 maj kl. 17 Tuija Väisänen: Fylljord och strandkonstruktioner (på finska)
Bild: Helsingfors stadsmuseum