Samlingar och samlingstjänster
Helsingfors stadsmuseum dokumenterar och studerar Helsingfors och helsingforsarnas liv. I samlingarna finns allt från plastkassar till taffelpianon, från visitkort till spårvagnar och från konstverk till delar av byggnader – samt en skatt av miljontals fotografier från Helsingfors.
Samlingarna utökas genom såväl donationer som aktiv dokumentation om nutiden. Varje anskaffning övervägs noggrant, för samlingarna är redan stora och utrymmet är begränsat. Samlingarna sköts och förvaras på samlingscentralen och i museets bildapotek. Bara en bråkdel av föremålen är utställda. Information om föremålen och de andra skatterna i samlingarna finns i söktjänsten Finna. Högupplösta bilder finns i tjänsten Helsinkikuvia.fi.
Man samlar inte bara in gamla föremål och fotografier, utan dokumentationen av nutiden är lika viktig. Museets forskare och fotografer dokumenterar nutidens fenomen och olika händelser samt platser som förändras och försvinner. Under de senaste åren har museet exempelvis dokumenterat hemvårdspersonalens vardag, mångkultur i skolorna och på daghemmen samt borgmästarvalet 2017 och de nya stadsdelarna Busholmen och Fiskehamnen. Även coronavåren i Helsingfors har redan dokumenterats.
Vad finns i samlingarna och vad samlar man in?
Helsingfors stadsmuseums samlingar omfattar över 1 500 000 föremål, konstverk och fotografier eller andra museiobjekt. Varje objekt i samlingarna berättar om Helsingfors och dess invånares historia samt den föränderliga stadsmiljön.
Museets samlingspolicy ger mer information om samlingarnas innehåll.
Bläddra bland samlingarna
I tjänsten Helsinkikuvia.fi kan du bläddra bland, ladda ner och använda högupplösta bilder från stadsmuseets samlingar. I söktjänsten Finna finns förutom fotografier även arkivmaterial, föremål och material som rör byggnader samt konstverk.
Bildapoteket
Studerar du hur stadsbilden förändrats, ska du illustrera en historik eller planerar du dräkter till en teaterföreställning? Letar du efter en bild av din hemgata på mormors tid eller vill du ha en bild av barndomens lekpark på väggen? Bekanta dig med bildapotekets tjänster.
Nutidsdokumentation
Museet dokumenterar aktivt nutiden. Helsingfors stadsmuseum fick sin början genom ett projekt för nutidsdokumentation, när Helsingfors fornminnesnämnd år 1906 anställde fotografen Signe Brander för att dokumentera den föränderliga staden och dess liv. Läs mer om nutidsdokumentation (på finska).
Samlingstjänster
Museiföremål, originalfotografier och konstverk lånas ut till professionellt skötta museer. Läs mer om lån ur samlingarna.
Konservering
Målet med konservatorernas arbete är att bevara föremålen, konstverken och fotografierna i stadsmuseets samlingar i så gott skick som möjligt även för framtiden. Läs mer om stadsmuseets konserveringsarbete.
Vill du donera till museets samlingar?
Du kan donera föremål, fotografier och annat material till museet. Läs mer om donationer.