Signe Brander
Signe Brander (1869–1942) var vårt lands första yrkesmuseifotograf. Helsingfors fornminnesnämnd som grundades 1906 hade till uppdrag att åstadkomma en dokumentsamling om de delar av Helsingfors som höll på att försvinna. Fördomsfritt och modigt valde nämnden ett modernt redskap, kameran, och anställde för uppgiften en kvinna, fröken Signe Brander. Utöver det försvinnande Helsingfors uppmanade nämnden henne att också fotografera allt annat av intresse, gatuvyer och stadsliv. Det mest typiska för Signe är just fotograferandet av gatuvyer där hon inkluderar slumpmässiga förbipasserande och scener ur stadsbornas liv.
Helsingfors fornminnesnämnd utövade en strikt tillsyn över formandet av samlingen som omfattade 907 bilder genom att ge noggranna anvisningar för fotograferingen och endast lösa in bestämda bilder. Man kan dock inte undgå att i bilderna se Signes egna relation till Helsingfors och dess invånare eller hennes
egen syn på komposition, perspektiv och andra principer för visuellt berättande. Signe Brander kallade sig själv kulturhistorisk fotograf. Detta namn har hon gjort sig välförtjänt av med tanke på de porträtt, landskaps-, stads- och människofotografier som hon tagit.
Den 15 april 2019 har det gått 150 år sedan Signe Brander föddes.