Iltapäivätreffit: Falkmanin ateljee – kaupunginmuseon kruununjalokivi
Oletko eläkkeellä, opiskelija, vuorotöissä tai muuten vain vapaalla iltapäivisin? Iltapäivätreffeillä voit tulla kaupunginmuseoon viihtymään, rentoutumaan ja jutustelemaan inspiroivassa ympäristössä ja samalla osallistua työpajoihin, muisteluhetkiin ja tietoiskuihin. Treffeillä on kuukausittain vaihtuva teema, ja jokainen kerta on erilainen. Iltapäivätreffeille on vapaa pääsy, kuten museoon aina, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Mukaan voi tulla kuka tahansa, jolla on iltapäivisin aikaa.
Maaliskuun Iltapäivätreffeillä kaupunginmuseon tutkijat pitävät asiantuntijaluentoja Helsinki-aiheista. Iltapäivätreffeille on vapaa pääsy, kuten museoon aina.
ke 7.3. klo 14–15.30
Iltapäivätreffit: Vanhastakaupungista Senaatintorille
Miten Helsinki on rakennettu? Vanhin Helsingistä säilynyt kuva on 1700-luvun lopulta. Kaupunki piirtyi kuitenkin kartalle jo paljon aikaisemmin. Kartat, vanhat litografiat ja maalaukset kertovat Helsingin rakentumisesta. Tutkija Eva Packalén kertoo Helsingin rakentumisesta.
ke 14.3. klo 14–15.30
Iltapäivätreffit: Helsinkiläistä kartanomaisemaa
Tutkija Mikko Lindqvist alustaa kartanoiden noususta ja muutoksesta kasvavassa kaupungissa. Ennen Helsingin rajojen ulkopuolella avautui maaseutu, talonpoikien kyliä ja säätyläisten kartanoita viljelysmaineen. Aikojen saatossa suuri joukko kartanoista on liittynyt kasvavaan kaupunkiin. Miten helsinkiläiset kartanot ovat syntyneet ja muuttuneet kehittyvän Helsingin mukana? Kartanot tarjoavat edelleen näköalan historialliseen säätyläiselämään ja sen arvoihin.
ke 21.3. klo 14–15.30
Iltapäivätreffit: Kasari
Tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss kertoo, miltä 80-luku näytti Helsingissä. Luennolla pohditaan 80-luvun aineellisia ulottuvuuksia ja ajankuvaa Ruutuysistä topattuihin olkapäihin.
ke 28.3. klo 14–15.30
Iltapäivätreffit: Falkmanin ateljee – kaupunginmuseon kruununjalokivi
Kaupunginmuseon keskellä sijaitsee vanhin Suomessa säilynyt taiteilija-ateljee. Ruotsalaissyntyisen kuvataiteilija Severin Gabriel Falkmanin (1831–1889) itselleen rakennuttama ateljee tarjoaa osin alkuperäisine sisustuksineen ainutlaatuisen kurkistuksen aikanaan ylenkatsotun historia- ja laatukuvamaalarin elämään. Tutkija Tommi Uutela kertoo Falkmanin elämästä, ja kierroksella myös käydään upeassa Falkmanin ateljeessa.