Oikeus olla ja näkyä – paneelikeskustelu seksityöntekijöiden oikeuksista
Kansainvälistä seksityöntekijöiden päivää vietetään 3. maaliskuuta. Kaupunginmuseossa keskustellaan Horot-näyttelyn merkityksestä ja seksityöntekijöiden oikeuksista.
Kaikki alkoi Kalkutasta, jossa seksityöntekijöiden järjestö Durbar Mahila Samanwaya Committee järjesti festivaalin jäsenilleen 3.3.2001. Monet painostusryhmät yrittivät kieltää kokoontumisen siinä kuitenkaan onnistumatta. Paikalle saapui 25 000 seksityöntekijää osoittaakseen, että heillä on oikeus kokoontua ja olla olemassa – näkyvästi ja omilla ehdoillaan.
Tänä vuonna kansainvälistä seksityöntekijöiden oikeuksien päivää vietetään myös Helsingin kaupunginmuseossa, jossa esillä oleva Horot – seksityöntekijöiden puheenvuoro -näyttely on tehnyt seksityöntekijät ja seksityön näkyväksi osaksi Helsingin historiaa ja nykypäivää. Ainutlaatuiseksi näyttelyn tekee se, että se on seksityöntekijöiden yhteisön itsensä kokoama.
Näyttelyn merkityksestä ja seksityöntekijöiden oikeuksista ovat keskustelemassa Horot-näyttelyn kuraattori Terhi Suokas, seksityöntekijä Lady Clitter, Helsingin kaupunginmuseon vs. johtaja Minna Sarantola-Weiss ja Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen. Tilaisuuden aluksi kuullaan Horot-näyttelyn toisen tuottajan Iisa Aaltosen alustus aiheeseen.
Tapahtuma on osa Horot-näyttelyn ohjelmaa ja sen toteuttavat yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseo ja Pro-tukipiste.