Tietoa museosta
Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita. Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.
Helsingin kaupunginmuseo on tallentanut kaupunkilaisten elämää jo 110 vuotta
Kaupunginmuseon perustehtävä on Helsingin kulttuuriperinnön vaaliminen, ja se on pysynyt ytimeltään jokseenkin samana, vaikka työn muodot ja välineet ovat muuttuneet. Museo on säilyttänyt suosionsa kaupunkilaisten sydämissä. Uudistettu kaupunginmuseo saavutti neljä peräkkäistä kävijäennätysvuotta avauduttuaan 2016 Senaatintorin kulmalla. Vuonna 2018 se oli kävijämäärältään Suomen suosituin museo. Suomen museoliitto ja ICOM:n Suomen komitea valitsi Helsingin kaupunginmuseon Vuoden museoksi 2017 ja samana vuonna se valittiin myös Museums + Heritage Awards -museokilpailun kansainvälisen sarjan voittajaksi. Vuonna 2018 Helsingin kaupunginmuseo sai kunniamaininnan kansainvälisessä European Museum of the Year -kilpailussa.
Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo, Työväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona.
Museo hyvinvoinnin lähteenä ja kaupunkilaislähtöisen toiminnan mahdollistajana
Kaupunginmuseo tallentaa ja tutkii Helsinkiä ja helsinkiläistä elämää. Kokoelmissa on esineitä muovikasseista taffelipianoihin ja taideteoksista raitiovaunuihin – sekä miljoonan Helsinki-valokuvan aarre. Helsinkikuvia.fi-palvelusta löytyy jo yli 65 000 kuvaa maksutta selailtavaksi ja käytettäväksi. Vanhojen esineiden ja valokuvien lisäksi nykypäivän dokumentointi on yhtä tärkeää. Museon tutkijat ja valokuvaajat dokumentoivat tämän päivän ilmiöitä ja erilaisia tapahtumia sekä muuttuvia ja katoavia kohteita.
Museo vaalii kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä
Helsingillä on rikas rakennusperintö ja kulttuuriympäristöt eri ajoilta ovat yhteinen aarteemme. Arvokkaita eivät ole ainoastaan empirekeskusta tai jugendtalot, vaan tärkeitä kohteita löytyy myös vaikkapa 1950-luvun lähiöistä ja 1980-luvun kauppakeskuksista – arkeologisesta kulttuuriperinnöstä puhumattakaan. Yksi kaupunginmuseon tehtävistä on huolehtia siitä, että eri-ikäisiä rakennuksia ja aluekokonaisuuksia säilyy myös tuleville sukupolville. Työtä tehdään yhteistyössä muiden viranomaisten ja sidosryhmien kanssa.
Ympäristötyö Helsingin kaupunginmuseolla
Helsingin kaupunginmuseo ja Helsingin taidemuseo HAM päättivät vuonna 2020 yhdessä hakea Ekokompassi-ympäristöohjelmaan, osana kaupungin ympäristötyötä Hiilineutraali Helsinki 2030 edistämiseksi. Loppuvuodesta 2022 ympäristöohjelman ensiauditointi hyväksyttiin ja museot saivat Ekokompassi sertifikaatin kolmeksi vuodeksi. Ekokompassi sertifikaatti on osoitus siitä että, museoille on laadittu tavoitteellinen ympäristöohjelma ja sitä viedään eteenpäin.
Helsingin kaupunginmuseolla pyrimme huomioimaan ympäristöasiat laajasti museon strategiassa ja toiminnoissa. Kestävä kehitys on nostettu museon päivitetyssä konseptissa keskeiseen asemaan. Kokonaisvaltainen ja uskottava lähestyminen kestävyyteen on yksi neljästä tekemisen tavasta, jota painotamme kaikessa museon toiminnassa.
Ensimmäisen ympäristöohjelman kehittämiskohteet ovat jätteen määrän vähentäminen ja lajittelu, vastuulliset hankinnat, materiaalitehokkuus ja viestintä ja vaikuttaminen. Tavoitteena ovat mm. työpaja- ja muiden materiaalien tehokkaampi uusiokäyttö, henkilöstön perehdyttäminen ja ympäristötyön kehittäminen, yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden sitouttaminen sekä uuden oppiminen toimialan ympäristöverkostossa toimien.
Helsingin kaupunginmuseolla ympäristötyötä suunnittelee ja vie eteenpäin Ekotiimi, jossa on edustus kaikista museon tiimeistä, yleisötyöstä kokoelmiin.
Kaupunginmuseon yksikkö- ja tiimirakenne
museonjohtaja Reetta Heiskanen
yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju (yleisöpalvelut)
tiimivastaava Susanna Eskola (näyttelyt ja ohjelmisto)
tiimivastaava Anna Finnilä (oppimis- ja hyvinvointipalvelut)
tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss (kulttuuriperintö)
intendentti Elina Kallio (esinekokoelmat)
intendentti Tuomas Myrén (kuvakokoelmat)
kulttuuriympäristöpäällikkö Sari Saresto (kulttuuriympäristö)
Helsingin kaupungin organisaatiossa kaupunginmuseo kuuluu kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan. Tutustu päätöksentekoasioihin, vuosikertomuksiin ja muuhun taustatietoon Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sivuilla.